Így melegítsd újra a rántott ételeket, hogy ropogós legyen a panír: 6 tippet mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A hétvégi asztal legnagyobb sztárja a rántott hús, a ropogós bundába zárt szelet frissen a legfinomabb, másnap már nem olyan élvezetes.
Lehet, hogy nem a legegészségesebb az olajban sült, sokan mégis megőrülnek érte, bármilyen köret mellé tökéletes, de szendvicsalapanyagnak is remek választás.
Rántott hús nélkül elképzelhetetlen a vasárnapi családi ebéd, igazi hagyományos kedvenc, ez az az étel, amelyről szép emlékeket őriz az ember, hisz általában ez a nagymamák specialitása.
Mi, magyarok különösen rajongunk a frissensültekért, nem csak a rántott húst, a rántott zöldségeket is szeretjük. Persze csak enni, lehetőség szerint frissen, az elkészítésük kissé macerás, ezért sokan kifejezetten utálnak bundázott ételt sütni. Épp a pepecs panírozás és sütögetés miatt fordul elő, hogy több sül a kelleténél a rántott finomságokból, mert ha már egyszer nekiáll az ember, akkor nem spórol vele. A másnapra maradt rántott húsok vagy zöldségek azonban már nem hívogatóak, a bunda ropogóssága elvész.
Vannak ételek, amelyek másnap még finomabbak, de a rántott hús nem tartozik ezek közé. A maradék panírban sült, legyen az hús vagy zöldség, a hűtőből kivéve, másnapra nem lesz az igazi. Persze léteznek egyszerű praktikák, melyeknek köszönhetően lehet javítani az állagukon, mutatjuk, mit kezdj a megmaradt olajban sülttel.
Melegszendvics, grill- vagy paninisütő
A rántott hús nem csak körettel kínálva finom, szendvicsalapanyagnak is szuper, mégis ki tudna ellenállni egy jól megpakolt zsemlének? A másnapra maradt húst rakd kenyérszeletek közé, kiflibe vagy bagettbe, ha szeretnéd, tegyél bele még sajtot és paradicsomot, majd a kész szendvics mehet melegedni a melegszendvics, grill- vagy paninisütőbe. Az így készült fogás rendkívül ízletes és laktató, senki nem mondaná meg, hogy másnapos rántott hús került a zsemlébe.
Forrólevegős fritőz
A modern, jól felszerelt konyhák legújabb kedvence az olaj nélküli fritőz, amelybe – ahogy a név is sugallja – nem kell olaj, mégis tökéletes rántott hús és zöldségek készülnek a masinában. Az olajszag elmarad, és az étel sem fog zsiradékban úszni. Nálam nagy favorit, és szerintem minden családban az lesz, ahol a rántott ételek népszerűek. Ebben a fritőzben tökéletesen újra lehet melegíteni, 3-4 perc bőven elég a húsnak.
Sütőbe tolva még a másnapos sült krumpli is finom
A sült krumpli is kényes finomság. Frissen sütve verhetetlen, másnapra már nem olyan kívánatos. Persze ha sütőpapírral bélelt tepsire borítva sütőbe tolod melegedni, akkor egész meglepő lesz a végeredmény. Ezt a módszert rántott hús és zöldségek esetében is alkalmazhatod. A panírban sülteket 180 fokosra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt melegítsd újra.
Süsd újra
Nagyiféle praktika, hogy a megmaradt rántott finomságokat bő, forró olajban, néhány perc alatt fel lehet frissíteni, így a bunda kívül újra ropogós, belül pedig szaftos lesz.
Mikróval is lehet próbálkozni, de nem tanácsos!
Az eddigi lehetőségek közül ezt tartom a legrosszabb választásnak. Meleg lesz a rántott hús és a zöldség is, de az élvezeti értékük jelentősen lecsökken. A bunda ropogóssága teljesen elvész, vizes, nedves lesz a panír. Ha mégis kipróbálnád a mikrós melegítést, akkor először 1 percre állítsd a mikrót (a hőfok lényegtelen), majd vágd szét a húst, kóstolj, és a tapasztaltak alapján dobd vissza még a mikróba 30 másodpercre. Illetve a pizzamelegítésnél alkalmazott poharas technikát is érdemes kipróbálni, hogy ne legyen puha a morzsa.
Alkosd újra
Maradék rántott hús esetében a szeleteket pakold tepsire, kend meg paradicsommártással, szórj rájuk sajtot és süsd addig, amíg a sajt szép aranybarna lesz. Ha maradék rántott karfiol kerül a kezedbe, akkor reszelt parmezánnal dúsítva melegítsd újra.
A rántott ételek frissen az igaziak, épp ezért, még ha van is munka a panírozással, a sütéssel, na meg a konyhapultot is rendbe kell tenni utána, mi azt tanácsoljuk, mindig annyit süss a családnak, amennyi elfogy.
Fotók: Getty Images