![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így lesz sokáig friss és ropogós a retek: 4 tippet mutatunk
![Retek frissentartás cover](https://kep.index.hu/1/0/4808/48080/480801/48080178_3665552_026b47f7cc365cb2f2386fa992e39a2d_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A hónapos retek helyesen tárolva egy hétig is megőrzi frissességét. Fontos, hogy már a vásárlásnál is figyelmes légy, feszes héjú, kemény darabokat válassz, melyeknek szép egészséges a levelük.
A retek a tavasz első hírnökei közé tartozik. A finomságot nyersen, főve, sőt, sütve is fogyaszthatod, pompás saláták készülhetnek belőle, és szendvicsbe pakolva is remek.
A retek finom, egészséges és izgalmas zöldség. Nem csak nyersen lehet fogyasztani, főzve, párolva és savanyítva is érdemes kipróbálni. Akár sütőbe is tolhatod, és a krumplihoz hasonlóan megsütheted. Ha vékonyan szeleteled, levesekben is kínálhatod, így nagyon izgalmassá teheted akár a hagyományos hús- vagy zöldséglevest is.
![Retek frissentartás ct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4808/48080/480802/48080242_26b1ac711a01823be70e21a2c8248d60_wm.jpg)
A C-vitaminban gazdag zöldség elég érzékeny, vásárlás után fontos a helyes tárolása, mert ha nem figyelsz rá, hamar veszít a frissességéből. Alább kiderül, hogy is érdemes tárolni a tavaszi kedvencet, hogy sokáig megőrizze roppanósságát.
Papírtörlő és zacskó
A hónapos retek a megfelelő páratartalom és hőmérséklet mellett sokáig eltartható. Az egyik legjobb tárolási módja, ha nedves papírtörlőbe csomagolod és nejlonzacskóba teszed, így egy hétig is ropogós marad a hűtőben. Fontos, hogy a zacskó száját ne zárd el, mert ha csomót kötsz rá, nem kap levegőt, és hamar megpenészedik.
![Retek frissentartás ct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4808/48080/480802/48080248_dfc92432b610274439e3ff3a7e6fba8a_wm.jpg)
Befőttesüveg
A megvásárolt retket alaposan tisztítsd meg, majd pakold befőttesüvegbe a kis fejeket. Ezután töltsd meg az üveget annyi vízzel, hogy ellepje a retkeket. A befőttesüveg tetejét csavard az üvegre, majd így helyezd hűtőbe. Így tárolva 10-12 napig is friss marad a zöldség.
Ha nincs otthon befőttesüveg, akkor egy nagy tálba pakold a retket és engedj rá hideg vizet. Így is megmarad a zöldség frissessége, arról azonban ne feledkezz meg, hogy mindennap cseréld alatta a vizet.
![Retek frissentartás ct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4808/48080/480802/48080290_108ffcb34388a144260b5438a41dbfb1_wm.jpg)
Kamrában vagy pincében
A reteknek a tárolás szempontjából fontos a hűvös hőmérséklet, ezért pincében vagy hidegebb spájzban is tarthatod. A lényeg, hogy egy nagyobb dobozt tölts meg nedves homokkal vagy földdel, majd bújtasd bele a retkeket. Nagyobb mennyiség tárolására ez a legjobb megoldás, így akár 2-3 hónapig is friss marad a zöldség.
![Retek frissentartás ct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4808/48080/480803/48080330_9b79882da04a52820cf63b9e1ee5fcac_wm.jpg)
Savanyítva
A kedvelt csemegét könnyű tartósítani. A feldarabolt retket pakold tiszta üvegbe, majd önts rá savanyító levet. A lé egy rész ecetből (20%-os ételecet), két rész cukorból, három rész vízből és sóból álljon. A felforralt levet öntsd a zöldségre, majd csavard az üvegre a tetejét. Dunsztolás nélkül egy hétig tárolható hűtőben, dunsztolva hűvös helyen hónapokig eláll.
Fotók: Getty Images