Így tisztítsd meg a rozsdamentes edényeket: bevált tippeket mutatunk

rozsdamentes-aceledenyek-tisztitasa
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az edények főzés utáni tisztítása sosem a konyhai teendők kedvence. És noha bizonyos edények tisztítása pofonegyszerűnek tűnhet, van, ami megfelelő trükkök nélkül kész kínszenvedés is lehet.

Biztosan veled is megesett már, hogy egy hagymás pörköltalap vagy rántás véletlenül odaégett. Ilyenkor, ha gyorsan kiáztatod, egyszerű a dolgod, ám ha a foltok odaszáradnak, úgy az eltüntetésükkel meg kell küzdened.

Tankönyvi módszer

A tisztításhoz alapvetően forró vízre, mosogatószerre és egy karcmentes, ugyanakkor dörzsölésre alkalmas szivacsra lesz szükséged. Ezekkel általában sima liba a tisztítás, de mi van akkor, ha a folt már odaszáradt a lábas aljára?

Makacs foltok ellen

Hogyha a baj már kész, és az istennek sem sikerül felkaparnod az edény aljáról a leégett alapanyagot, akkor töltsd fel az edényt vízzel, majd adj hozzá mosogatóport. Igen, jól olvastad, port. A mosogatószerekből ugyanis, bár inkább a folyékony változat az elterjedtebb, létezik porított változat is, ami tökéletes, ha makacs foltok eltüntetéséről van szó.

Rozsdamentes acéledénybe száradt makacs folt eltávolítására a mosogatópor is egy megoldás lehet.

Az odaégett ételmaradékra szórj annyi mosogatóport, ami azt szépen befedi. Hagyd rajta egy éjszakán át, majd másnapra, ha mindent jól csináltál, az odaégett szennyeződés szinte leválik a lábas aljáról, vagy csak minimálisan kell hozzá megdörzsölnöd.

Az ecet és a szódabikarbóna klasszikus párosa

Ez a duó klasszikus mentőöve minden háztartásnak, hiszen amellett, hogy természetes anyagokról van szó, mégis elképesztően hatékonyak együtt. A tisztításhoz szórd be a makacs foltokat szódabikarbónával, majd locsold meg egy kevés fehér ecettel – ettől habzani fog, de ne ijedj meg!

Hagyd rajta a folton a keveréket kb. 10–15 percig, majd egy mosogatószivaccsal dörzsöld át, végül öblítsd le forró vízzel. Ez a módszer nemcsak a foltok, de az enyhe elszíneződések ellen is hatásos lehet.

Edények tisztításánál, ha ecetet is használsz, mindig húzz gumikesztyűt, mert az ecet savassága kárt tehet a bőrödben.

Citromlé és forró víz

Ezek is egyszerű összetevők, amelyekkel könnyű lesz dolgoznod. Először is önts egy kevés vizet és friss citromlevet a tisztítandó edénybe. Forrald pár percig a keveréket, ami így képes lesz fellazítani az odaszáradt ételmaradékokat, amit utána könnyedén le tudsz róla törölni, mosni.

Brutálisan odaégett ételmaradék egy rozsdamentes acél edény alján.

Így állítsd vissza az edény fényét!

Sajnos ahhoz már nekem is volt szerencsém, hogy olyan edényt tettem a mosogatógépbe egy ráégett folt miatt, amelynek a külső bevonata nem volt a gépi mosogatásra alkalmas.

A megfakult lábas pedig nem a legszebb látvány, azonban arra is van ötletem, hogyan állítsd vissza a tisztításból esetlegesen eredő sárgás, foltos, esetleg olaj okozta nyomok miatti fakulást, fényvesztést.

Ezzel a módszerre a rozsdamentes edények visszakaphatják eredeti fényüket.

Olajos módszer

Ezt a módszert szinte biztos, hogy te is ismered, hiszen már a nagyszüleink is előszeretettel éltek vele. Mindössze annyi a dolgod, hogy cseppents pár csepp olívaolajat egy mikroszálas törlőkendőre, majd körkörös mozdulatokkal finoman polírozd át vele a kissé matt vagy foltos acéledényt. Az eredmény önmagáért fog beszélni!

Ezeket mindig kerüld el!

Ahhoz, hogy az edényeket ne amortizáld tovább, érdemes az alábbi néhány lépést hanyagolnod:

  • Sose használj acélgyapotot vagy durva fémsúrolót, ezek ugyanis összekarcolhatják a felületet.
  • Ne hagyj sós vizet állni az edényben – ez hosszú távon károsíthatja az acélt. 
  • Bár sok rozsdamentes acéledény gépben is mosogatható, idővel elveszíthetik a fényüket, ezért maradj inkább a kíméletesebb, kézi mosogatásnál.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon