Így tedd el és tárold a savanyúságot: ha zavaros a színe, ne edd meg
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A romlott savanyúságot könnyű felismerni, már a látványa árulkodó, a sós lé zavaros, elszíneződött, ilyenkor már nem szabad elfogyasztani.
A jól készített házi savanyúság verhetetlen! Hogy sokáig élvezd az ízét, már a készítésénél elővigyázatosnak kell lenned, fontos, hogy mindig steril üvegbe zárd a savanyítanivalót.
A zöldség minősége is döntő, mindig megbízható helyen vásárolj, látványra legyen hibátlan, tapintásra kemény, a sérült, puha darabokat kerüld. A befőttesüveg tisztasága mellett a zöldségek higiéniájára is figyelj, mindig alaposan mosd meg őket. A mosáshoz célszerű tiszta szivacsot vagy körömkefét használni. Vegyük például az uborkát, a zöldséget alaposan sikáld meg, mielőtt tartósítod a sós lében.
Hogy kell helyesen tárolni a savanyúságot?
A boltban vásárolt savanyúságot szobahőmérsékleten is tárolhatod, ha lehetőséged engedi, akkor kamrába költöztesd, száraz, hűvös helyen álljon, de hűtőbe is teheted, úgy tálalásnál hideg és roppanós lesz.
Az otthon készült savanyúságot készítheted tartósítószerrel vagy nélküle. A tartósítószeres változat előnye, hogy úgy bátrabban tárolhatod a kamrában, hosszú ideig eláll, ha azonban kerülöd az adalékanyagot, akkor a legjobb, ha hűtőbe teszed. Felbontás után - mindegy, milyen savanyúságról van szó, bolti, házi, nátrium-benzonáttal eltett vagy nélküle - csak hűtőben tárolható, légmentesen lezárva. A jól eltett savanyúság sokáig eláll, de nem a végtelenségig. Ha már nem alkalmas a fogyasztásra, arról könnyen meggyőződhetsz.
Árulkodó jelek, ha megromlott a savanyúság
Először vizsgáld meg az üveg tartalmát, ha a sós lé zavaros színű, kifakult, barnás, netalán penészes, akkor bizony már megromlott. Persze mehetsz ennél is tovább, csavard le a fedelét, az orrodat megcsapó szag mindent elárul. Nincs mit szépíteni, a romlott savanyúság büdös, a szagától émelygés kerülgeti az embert.
Az üveg is árulkodó, ha a fedele kidudorodik, akkor már nem biztonságos elfogyasztani a savanyúságot, kukában a helye.
Savanyúságok házilag
Még mindig kapható fürtös uborka, készíts belőle házi kovászos uborkát, de más zöldséget is üvegbe zárhatsz, lehet az káposzta vagy cékla. És ha már savanyúság, te mit csinálsz a levével? Korábbi cikkünkből kiderül, mekkora kincs a savanyúság leve, de a fermentálásról is olvashatsz.
Fotó: Getty Images