
Így főzd a húsvéti sonkát, hogy omlós és szaftos legyen: a főzővízbe fűszerek is kerülnek

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
A jó főtt sonka a tökéletes alapanyag beszerzésénél kezdődik, ezért mindig megbízható helyről vásárold meg a húsvéti asztal ékét.
Sokfajta sonka közül lehet válogatni, itt adunk hozzá egy kis segítséget, melyiket érdemes megvásárolni, de a főzés mindegyik esetében ugyanúgy történik.
A húsvéti sonka készülhet parasztsonkából, kötözött sonkából, csülökből, ha pedig a család nem szereti a sertéshúst, akkor füstölt pulyka- vagy libacombbal próbálkozz.
Sonkát főzni nem nehéz, elvégre csak bő vízben puhára kell főzni a húsdarabot. Egyszerű, mégis el lehet rontani, ha például nem várod meg, hogy kihűljön, szeletelés közben szét fog esni, úgy pedig nem lesz túl gusztusos. De más hibákat is el lehet követni sonkafőzés közben, idesorolandó, ha a főzővízbe nem teszel plusz alapanyagot. Hogy tökéletes legyen az ünnepi sonkád, most jól figyelj, mert elmondjuk, mi mire esküszünk.
Hideg vizes áztatás
A sonkát főzés előtt mindig be kell áztatni bő, hideg vízbe, erre azért van szükség, mert így a felesleges só távozik a húsból. Másnap a sonkát tiszta, hideg vízben tedd fel főni.
Ha gyorspácolt sonkával dolgozol, azt nem szükséges főzés előtt áztatni, tarja és kötözött sonka esetében pedig 1-2 óra áztatás bőven elég a húsdarabnak.

Ízesítsd bátran a sonka főzővizét!
Fokhagyma, hagyma, babérlevél és szemes bors a legkedveltebb ízesítők. Ha kicsit bátrabb vagy, szegfűbors és borókabogyó is mehet mellé, a fűszerek mellett pedig kolbászt is tehetsz a vízbe, mivel a zamata sokkal finomabbá teszi a sonkát.
A jó sonkának idő kell
Főzd úgy, mintha húslevest készítenél, jó nagy lábasban, annyi vízben, amennyi ellepi, alacsony láng felett, épp csak gyöngyözve, akár 4-5 órán keresztül. Nagyon figyelj a hőfokra, mert ha magas hőmérsékleten főzöd, akkor a sonka szétesik, élvezhetetlen lesz. Az aranyszabály szerint a főzési idő a sonka méretétől is függ, kilónként 1 órát szoktak számolni rá.

Amikor a sonka elkészült, akkor tedd a fedőt a fazékra és hagyd, hogy teljesen kihűljön. Így a sonka nem fog kiszáradni, szaftos és omlós marad, szép szeleteket lehet vágni.
Tojás is mehet bele
Amikor a sonka már majdnem kész van, az utolsó 20-25 percben az alaposan megmosott tojást is mellé teheted. A főtt tojás így sokkal ízletesebb lesz. Csakúgy, mint a sonkát, a tojást is hagyd a főzővízben, várd meg, míg teljesen kihűl.

Mi legyen a főzővízzel?
Az ízekben és a tojás miatt kalciumban gazdag lét vétek kiönteni. Porciózd és fagyaszd le a jégszekrényben, úgy hónapokig tárolhatod, használhatod különböző levesek és rizottók főzésénél. Az értékes sonkalé még az egyszerű krumplilevest vagy a hús nélkül készült bablevest is csodássá teszi.
Az elkészült sonka mellé kínálj kenyeret, sós kalácsot, főtt tojást, kaszinótojást, tojássalátát, tormát és retket.
Fotók: Getty Images