Erre figyelj, ha spárgát vásárolsz: az elkészítéséhez is adunk ötleteket
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A spárga kényes zöldség, érdemes annyit vásárolni belőle, amennyit rögtön felhasználsz, mert rosszul tárolva hamar veszít a vonzerejéből.
A zöldség nem csak az ínyencek nagy kedvence: ha eddig még nem kóstoltad, mindenképp érdemes adni neki egy esélyt, mert amellett, hogy finom, bővelkedik A-, C- és B-vitaminokban.
A spárga szezonja rövid, április közepétől már beszerezhető, és hivatalosan június közepéig tart. A zöldség diétába is beilleszthető, alacsony a kalória- és a szénhidráttartalma, rostban bővelkedik. A tavaszi kedvencnek több fajtája is kipróbálható: a leggyakrabban fehérrel és zölddel találkozni, de lila színű is létezik, melynek íze a fehér és a zöld keverékéhez hasonló.
Fő a frissesség
A spárga rendkívül érzékeny zöldség. Vásárlásnál érdemes megtapogatni, a lényeg, hogy kemény legyen. A legjobb, ha utána azonnal felhasználod, mivel gyorsan veszít a frissességéből. Ha mégsem fogy el mind, akkor nedves konyhai papírtörlőbe vagy konyharuhába tekerd a megvásárolt zöldet, és tedd hűtőbe. Sokan arra esküsznek, hogy állítva kell a hidegre tenni, úgy néhány napig megőrzi frissességét.
A különleges zöldséget sokféle módon próbálhatod ki. Egyszerűen párolva vagy főzve is nagyon finom, bár ha túlfőzöd, nem lesz hálás érte, kellemetlen lesz az íze és az állaga is. A legjobb, ha kicsit ropogós marad.
Főzési tipp
A fehér spárgát 15-20 percig ajánlott főzni, míg a zöldnek sokkal kevesebb idő szükséges, 5-8 perc bőven elég. Az ízesítéssel érdemes kísérletezni, van, aki citromot locsol rá, míg más sóval, olívaolajjal, tárkonnyal, esetleg kevés chilivel dobja fel. A fűszerezésnél azt mindig tartsd szem előtt, hogy a spárgának különleges zamata van, amelynek ugyan nem árt a fűszer, de nem érdemes elnyomni az ízét.
Tartósítása
A zöldségből izgalmas befőttet is készíthetsz, de sokkal egyszerűbb, ha nagyobb mennyiségben feltöltöd vele a mélyhűtődet. Ha így próbálnád ki, akkor a spárgát dobd forrásban lévő vízbe, majd kb. rögtön szedd is ki. A spárgákat terítsd egy nagyobb tálcára, és hagyd megszáradni. Ezután csomagold fagyasztózacskóba, címkézd fel, és mehet is a mélyhűtőbe, így télen is élvezheted a spárga különleges ízét.
Mi készüljön belőle?
Ha csak most vágsz bele a felfedezésébe, akkor mutatunk néhány receptet, melyeket érdemes kipróbálni. Ezek után biztos, hogy te is beállsz a spárgát kedvelők táborába.
Frissítő spárgakrémleves
A zöldből sűrű, frissítő levest alkothatsz, mely olyan finom, mint egy nívós étteremben kínált. Az üde levesben a spárga mellett borsó, zöldhagyma, bazsalikom és citromlé gondoskodik a feledhetetlen ízélményről. Ez egy vegán verzió, de ha szeretnéd, tejtermékkel krémesebbé teheted.
Baconbe tekert spárga
Mert egy kis bacon mindennek jól áll. A karcsú zöld baconnel körbetekerve kerül a sütőbe. A szalonna remek ízt ad a spárgának, de ennyivel nem ér véget a jóságok sora. A hollandi mártás a spárga hű társa, remekül harmonizálnak együtt, így ebben a baconös verzióban is érdemes tálalásnál a pirult finomság mellé kínálni.
Spárgás-sonkás tart
Látványos és nagyon finom a spárgás-sonkás tart. Ezzel a finomsággal biztos, hogy nem lősz mellé, aki először kóstolja így a spárgát, azonnal beleszeret. A zöldség sonkával, ricottával és fűszerekkel kerül a leveles tésztára, majd sül pirosra. Felszeletelve piknikre is csodás harapnivaló, mely akkor az igazi, ha jó sok sajt sül a tart tetejére.
Spárgás tészta
A spárgás tészta tejszínes szószban, parmezánnal és citrommal ízesítve csábít. Pompás húsmentes fogás, persze, ha nagyon szeretnéd, akkor grillezett csirkemellet is kínálhatsz mellé. Ha pedig különlegesebbre vennéd az ízesítést, akkor tárkonnyal is szórd meg a szószt.
Burgonyás köret spárgával
A spárga nem csak párolva vagy saláta formájában kerülhet az asztalra, köretként, krumplival is remek párost alkotnak. Ha már krumpli, akkor újburgonya kerüljön a zöld mellé. A serpenyőben pirult finomságokat fűszerezd bátran, Cayenne-bors és balzsamecet is kerülhet rá, de még tejszínnel is egybe lehet forgatni.
Fotók: Getty Images, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors