Mik a legfontosabb lépések a selymes, intenzív, mély ízű sütőtökkrémleveshez?
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sütőtökkrémleves olyan ősszel, mint nyáron a fagylalt: kötelező. De mik azok a lépések, ahol el lehet rontani, és hogyan lehet a legfinomabb?
Míg a legtöbb krémleves elkészítésében és kiegészítőinek kiválasztásában nincs nagy tere vitáknak, a sütőtökkrémlevesről hosszasan lehet beszélgetni. Már a tök kiválasztása fontos kérdés, aztán jön az előkészítése és mindaz, ami és ahogyan mellé kerül.
Ahogy a neve diktálja
A sütőtököt azért nevezik így, mert elsősorban sütésre való. Ez persze függ a fajtától is: bármilyen típusból készíthetünk levest, de a legjobb a szürke héjú óriásokból lesz, amiket általában nagyobb darabokban lehet megvenni a piacon, egészben ugyanis csak szekérrel tudnánk hazavinni.
Az egyszerűbb és finomabb
Nemcsak azért lesz jobb sütve, mert ezerszer intenzívebb így az íze, hanem mert nyersen kész pokol megpucolni. Amikor viszont megsül, egyszerűen ki kell kanalazni az édes, puhára sült belsejét egyenesen a fazékba. Nincs pucolás, darabolás, nincsenek súlyos vágott sebek. Nem beszélve a sült tök illatról, ami ilyenkor betölt mindent.
Nem kell krumpli
A legtöbb recept a sütőtök és sok más leves esetében is ajánl néhány szem krumplit a főszereplő zöldség mellé sűrítésnek - vagy talán azért, hogy tartalmasabb, laktatóbb legyen az étel. Szerintem erre a legtöbb esetben nincs szükség, különösen, ha a főszereplő, mint itt a sütőtök, maga is elég laktató alapanyag. Inkább tegyünk bele több tököt, kevesebb folyadékot, de hagyjuk a krumplit: sokkal selymesebb állagú lesz a végeredmény ezzel a módszerrel.
Ha már társ kell
Ha az alapot valamilyen oknál fogva meguntuk, esetleg nincs elég sütőtökünk kéznél és mindenképp társítani akarjuk valamivel, az inkább legyen egy gyümölcs. Az alma vagy a körte, esetleg a birsalma ellensúlyozza a sütőtök töményen édes ízét egy kis savanyúval, és az állagát sem rontja el úgy, mint a krumpli.
A hagyma kérdése
Sokan indítják hagymával a sütőtökkrémlevest, de ez nem feltétlenül szükséges lépés, simán megáll a lábán nélküle is. Ha viszont mégis teszünk bele, sokkal jobban megy hozzá valamelyik lágyabb ízű hagyma, a póré vagy az újhagyma, inkább ezeket érdemes választani.
A tejtermék
Az igazán selymesre sikerült krémleves akár gazdagító tejtermék nélkül is megáll a lábán, de még finomabb lesz, ha adunk hozzá valamilyen kiegészítőt. Ezek közül pedig a legjobb a tejszín és a kókusztej, ezeknek az édessége nagyon jól passzol a sütőben puhára sült sütőtök mély, karamellizálódott alapízéhez.
Fűszerek
Ezen a téren enged a legnagyobb játékteret a sütőtök: nagyon sokféle fűszerrel tud jól együttműködni, és aszerint, melyiket választjuk, mindig másféle lesz. Ha épp valami egyszerűbb kell, jó bele a kakukkfű és a zsálya, ha viszont bonyolítanánk, vihetjük indiai irányba kurkumával és római köménnyel, de az édességéhez jól passzol a csípős chili is.
Betétek és cifrázók
A sütőtök kézenfekvő betéte a tökmag, de pirított dióval talán még annál is finomabb, nem beszélve a pirított kókuszchipsről. További cifrázásokat is jól visel, például néhány csepp tökmagolajat, chiliolajat, vagy sós, morzsolt kecskesajtot, feta sajtot a tetején.
Fotók: Ács Bori/Sóbors, Getty Images