Süss-főzz szódabikarbónával: a hús omlósabb lesz, a bab gyorsabban puhul meg
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
A szódabikarbóna filléres csodaszer, melyet sokrétűen lehet felhasználni, tökéletes tisztítószer, és még sütés, főzés során is alkalmazható.
A szódabikarbóna sokoldalúan használható, környezetbarát háztartásokban nélkülözhetetlen, mivel teljesen ártalmatlan, remekül használható takarítás során, simán felveszi a versenyt az erős vegyszerekkel.
A szódabikarbóna rengeteg problémára nyújthat megoldást, használd bátran mosásnál, adj belőle keveset a fehér ruhákhoz, sokkal vakítóbb lesz a végeredmény. A makacs zsírfoltok eltüntetésében is segít, szőnyegtisztításnál is használható, a kellemetlen szagokat is semlegesíti, és még a dugulást is megszüntetni. A csodaszer a szépségápolásban is kipróbálható, remek száraz sampon és izzadásgátló hírében áll.
Főzésnél és sütésnél is aranyat ér!
A szódabikarbóna, azaz a nátrium-hidrogén-karbonát (NaHCO3), vízben jól oldódó só, amely bikarbonát-anionokból (HCO3-) és nátrium-kationokból (Na3) áll. Savval érintkezve enyhe lúgként viselkedik, a reakció során szén-dioxid szabadul fel.
A szódabikarbónát a leggyakrabban térfogatnövelőként szokás használni, hő hatására megemelkedik, sokkal lazább szerkezetet biztosít a süteményeknek, legyen az muffin vagy amerikai palacsinta. Ha süteményeknél használod, akkor mindig a liszttel forgasd egybe először, de egy teáskanálnál többet nem szabad hozzáadni, mert lúgos hatása miatt erősebb ízt és színt ad a süteménynek, gyorsabban fognak barnulni. Hogy a sütemények masszájában jól érvényesüljön, savas hozzávalót is keverj bele, lehet az joghurt, kefir, ecet vagy citrusféle, így biztos, hogy kifejti hatását.
A szódabikarbóna csodát tesz a hússal
Napjainkban egyre elterjedtebb a furcsának tűnő technika, pedig régi bevált módszer, hogy a húst szódabikarbónával szórják meg.
Bármilyen módon is készüljön a hús, mindig omlós végeredményre vágyik a konyhatündér. Az álomtextúra elérése olykor nem is olyan könnyű, ha például öreg a hús, akkor nem vajpuha. Épp ezért érdemes szódabikarbónával megszórni, majd állni hagyni 20-30 percet. A szódabikarbóna lúgosítja a hús felületét, nehezebbé teszi a fehérjék számára, hogy megkössenek, ezáltal puha lesz a hús a hő hatására.
A húst használat előtt mindig öblítsd le, hogy eltávolítsd róla a szódabikarbónát, ezután a szokásos módon bánj vele, süsd vagy főzd, a végeredmény biztos, hogy vajpuha lesz.
A húspuhítás áztatással is működik, egy bögre vízben 1 teáskanál szódabikarbónát keverj el, majd helyezd bele a húst 15-20 percre, utána öblítsd át és süsd meg.
Pörköltbe és húslevesbe is mehet
De csak 1 csipettel, mert ha túl sokat teszel bele, akkor érződni fog az ételben. Ha eddig nem találkoztál ezzel a trükkel, most biztos, azt kérdezed, mégis miért kell a szódabikarbóna a levesbe vagy pörköltbe? Egyrészről puha lesz a hús és a zöldségek, másrészről, ha túl sok zsiradékot használtál, akkor a szódabikarbóna könnyen emészthetővé teszi az ételt.
Hüvelyesek puhítására is jó
Az aranyszabályt mindenki jól ismeri, bab- vagy lencsefőzés előtt muszáj, hogy egy éjszakát vízben ázzon a hüvelyes. Ha esetleg elfelejtetted ezt a lépést, ne bánkódj, főzés közben szórj egy teáskanálnyit rájuk, az egyszerű mozdulatnak köszönhetően a bab vagy a lencse gyorsabban puhul meg a főzés során.
Omlett készítésénél is kipróbálhatod
Térfogatnővelő hatása legendás, ezért omlett készítésénél érdemes egy csipetnyit a tojáshoz keverni. Sütés közben szépen megemeli az omlettet, sokkal habosabb, légiesebb lesz tőle a reggeli kedvenc.
Fotók: Getty Images