![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Te mit csinálsz a tészta főzővizével? Érdemes egy keveset mindig félretenni belőle
![tésztaeredeticover](https://kep.index.hu/1/0/2999/29990/299907/29990769_2302589_59028f486db392c173832e0f3df7fe7f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A legtöbben mind elkövetjük azt a hibát, hogy tésztafőzésnél gyors, határozott mozdulattal megszabadulunk a forró víztől, ha már nincs rá szükségünk.
Azt hinnénk, ez a sós víz csak egy dolgot szolgál, mégpedig azt, hogy tökéletesre főzzük benne a tésztát, utána kiöntjük. Ez rossz döntés, ha nem is az egész főzővizet, de pár merőkanállal érdemes belőle mindig félretenni.
Mire jó a tészta főzővize?
Találtam pár praktikus ötletet, ezek közül szemezgettem, érdemes lehet kipróbálni őket.
Mártás sűrítésére
Ha vacsorára éppen egy krémes carbonarát készítünk, a szósz sűrítéséhez használjuk a tészta főzővizét, selymesebb lesz a végeredmény. Ha legközelebb tésztás ételt főztök, tegyetek félre egy kicsit a vízből, jól fog jönni, bármilyen szósznál működik ez a módszer.
Kelt tésztához
Állítólag kelt tészta készítésénél nagyon jól jön a főzővíz. Az ezzel dagasztott tészta sokkal finomabb és ízesebb lesz.
![tészta3eredetict](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2999/29991/299910/29991023_55cf0b52f312792d273c322e2ba84069_wm.jpg)
Főzelékekhez
Lencsefőzeléket készítenél? Érdemes a hüvelyest főzés előtt a tészta vizébe áztatni, így készítve sokkal ízletesebb lesz a kedvelt főzelék. Babbal, de más hüvelyessel is kipróbálhatjuk ezt a módszert. A főzeléket/krémlevest is felönthetjük alaplével, ízesebb lesz a végeredmény.
Növényápoló szer
Van, aki a tészta főzővizét félreteszi, majd másnap a növényeinek ápolására használja. Ez a sós víz rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, amit szeretnek a növények.
Fotó: Getty Images