Te mit csinálsz a tészta főzővizével? Érdemes egy keveset mindig félretenni belőle

tésztaeredeticover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A legtöbben mind elkövetjük azt a hibát, hogy tésztafőzésnél gyors, határozott mozdulattal megszabadulunk a forró víztől, ha már nincs rá szükségünk.

Azt hinnénk, ez a sós víz csak egy dolgot szolgál, mégpedig azt, hogy tökéletesre főzzük benne a tésztát, utána kiöntjük. Ez rossz döntés, ha nem is az egész főzővizet, de pár merőkanállal érdemes belőle mindig félretenni.

Mire jó a tészta főzővize?

Találtam pár praktikus ötletet, ezek közül szemezgettem, érdemes lehet kipróbálni őket.

Mártás sűrítésére

Ha vacsorára éppen egy krémes carbonarát készítünk, a szósz sűrítéséhez használjuk a tészta főzővizét, selymesebb lesz a végeredmény. Ha legközelebb tésztás ételt főztök, tegyetek félre egy kicsit a vízből, jól fog jönni, bármilyen szósznál működik ez a módszer.

Kelt tésztához

Állítólag kelt tészta készítésénél nagyon jól jön a főzővíz. Az ezzel dagasztott tészta sokkal finomabb és ízesebb lesz.

tészta3eredetict

Főzelékekhez

Lencsefőzeléket készítenél? Érdemes a hüvelyest főzés előtt a tészta vizébe áztatni, így készítve sokkal ízletesebb lesz a kedvelt főzelék. Babbal, de más hüvelyessel is kipróbálhatjuk ezt a módszert. A főzeléket/krémlevest is felönthetjük alaplével, ízesebb lesz a végeredmény.

Növényápoló szer

Van, aki a tészta főzővizét félreteszi, majd másnap a növényeinek ápolására használja. Ez a sós víz rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, amit szeretnek a növények.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük