Meg szabad enni a lejárt tojást? Attól is függ, hogy tárolod
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Ropogós
Joghurtos-banános kosárka sütés nélkül: mogyorós csoki borítja
Sütőtökös-ricottás kagylótészta: különleges ebéd az őszi hangolódáshoz
Sütőben sült, töltött tortilla: pulykahús kerül a tésztába
Sűrű házi szilvalekvár: bevált receptet mutatunk
Így tárold a főtt ételeket: szuper praktikákat mutatunk
Sokunkban merülhet fel a kérdés, amikor a tojásért nyúlunk, hogy vajon a dobozon lévő lejárati dátumot mennyire kell komolyan venni? Ennek járunk most utána.
Mivel a tojás sok ember étrendjének az alappillére, fontos, hogy minden egészségre jótékony és káros hatásával is tisztában legyünk. A tojás nemcsak A-vitaminban és folsavban gazdag, hanem a fehérjetartalma is magas. Fontos azonban azt is tudnod, hogyan kell tárolnod, és meddig fogyaszthatod a kamrában vagy a hűtőben pihenő tojásokat.
Legyen szó rántottáról, egy finom omlettről vagy tükörtojásról, az elkészíthető variációk száma végtelen, nem mindegy viszont, hogy a hozzávaló tojást meddig használhatod fel.
Szabad-e lejárt tojást enni?
Erre a kérdésre keresi a választ Benjamin Chapman, az Észak-karolinai Állami Egyetem Mezőgazdasági és Humántudományi Tanszékének professzora és élelmiszer-biztonsági szakértője.
Chapman kutatásai során arra az érdekes eredményre jutott, hogy a lejárati dátumok valójában semmilyen kapcsolatban sincsenek a tojás biztonságával. Ez a kijelentés persze meredeken hangozhat, de mindjárt elmagyarázzuk részletesebben is.
Chapman szerint a tanulmányok és a fogyasztói tesztek alapján a lejárati idő után mindössze a csúcsminőség elvesztésére számíthatunk a tojásoknál, nem pedig arra, hogy azok fogyaszthatatlanná válnak.
A tojástartókon feltüntetett lejárati dátumok nagyon hasonlóak a tejtermékeken feltüntetett lejárati dátumokhoz, aminek a célja alapvetően az, hogy a legjobb minőségű terméket adják el a gyártók és a forgalmazók a fogyasztóknak.
Mit jelent a tojásoskartonon feltüntetett lejárati idő?
Chapman magyarázata szerint a lejárati dátum valójában az a dátum, amikor a tojásokat el kell távolítani az élelmiszerboltok polcairól, mielőtt a minőségük romlani kezdene.
Ugyanakkor lényegében nincs időkeret a lejárati dátum után sem, bár iránymutató lehet, hogy a tojástermelők és a kutatók általában 4-5 hétig tartják a tojásokat a hűtőszekrényben 5 fok alatt.
De vegyünk is egy példát. Ha a hűtőszekrényedben lévő tojások lejárati dátuma május 18., a korábban írtak szerint, joggal várhatnád, hogy a minősége ugyanolyan jó legyen, mondjuk, még június elején is. Itt jön ugyanakkor képbe a tojások eltarthatóságát is befolyásoló hőmérsékleti tényező. A szobahőmérsékleten tárolt tojások ugyanis sokkal gyorsabban elveszítik minőségüket, mintha te is 4 fok körüli hőmérsékleten, de legalábbis hűtőben tárolnád őket.
Baj a tojásban?
Bár a tojásokat a kartonon feltüntetett dátumon túl is elfogyaszthatod még pár napig, vagy akár 1 hétig is – függően attól, hogyan tárolod őket, és milyen formában fogyasztod –, nem szabad megfeledkezni arról, hogy minden tojás esetében fennáll a szalmonella enteritidis fertőzöttség esélye. Mivel pedig – és itt jön az ördögi csavar – ez egy tojáson belül kialakuló fertőzés, sajnos sem a tárolás, sem a fogyasztás terén nem tudsz tenni ellene. Szerencsére azonban, még mielőtt teljes pánikba esnél, ez nem egy gyakori jelenség. A mai modern technológiáknak és tojáskezelési eljárásoknak köszönhetően mindössze 20.000 tojásból 1-ben fordul elő ez a fertőzés, vagy még annyiban sem.
Hogyan állapíthatod meg, hogy a tojás megromlott-e?
Bár azoknak az idősebb tojásoknak is – amelyeknek lejárt a kartonon feltüntetett dátuma – romolhat a minősége, ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne bizonyos módokon felhasználni. Hiszen ugyanúgy megeheted – célszerű hőkezelten fogyasztani –, és süteményekben is jól működik.
Fontos azonban, hogy különbséget tudj tenni a romlott és a simán csak koros tojások között. A romlottságot elsősorban az jelzi, ha sem az illata, sem az íze nem jó már, amit könnyedén ki tudsz szúrni.
Ugyanakkor, ha a tojás simán csak megöregszik, de nem érzel rajta rossz szagot, viszont például a sárgája vagy a fehérje már nem tartja meg a formáját, és folyósabb lesz a vártnál, az még mindig nem azt jelenti, hogy nem biztonságos a fogyasztása, hanem csak azt, hogy veszített a frissességéből.
Ha szeretnéd tudni, mi az a 4 módszer, amivel kiderítheted, hogy a tojás friss-e még, olvasd el korábbi cikkünket!
Tanács tojásvásárláshoz
Ha biztosra akarsz menni a tojás minőségét illetően, érdemes mindig a legfrissebbet vásárolnod, főleg, ha a tojás fontos részét képezi az étkezéseidnek.
Viszont akkor se ess pánikba, ha például elutazol egy hétre, vagy csak elkallódik a tojástartó doboz a hűtőben, aminek a lejáratán már napokkal túlcsúsztál, hiszen megfelelő hőkezeléssel azokból is simán készíthetsz még egy finom rántottát, palacsintát, vagy akár egy adag csokis kekszet is.
Fotó forrása: Getty Images