![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így készül a tökéletes csőben sült - A gratin ezzel a módszerrel lesz a legkrémesebb
![gratin cover](https://kep.index.hu/1/0/3692/36921/369212/36921265_2819521_5b89dcf8bde446cd49b8f644802ea2cc_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Elegánsan, ezáltal bonyolultan hangzik, de egyáltalán nem ördöngösség gratint, vagyis csőben sült ételeket készíteni.
A gratin, vagyis a csőben sült egy módszer, leggyakrabban zöldséget sütnek össze tejszínes-sajtos mártásban. Persze nyugodtan kerülhet bele hús is, attól csak laktatóbb lesz az étel.
A gratin vagy au gratin a francia konyhaművészetből terjedt el. Régen a sütőknek cső formájuk volt, a név innen is eredeztethető, de az is lehet, hogy egész egyszerűen a gratinírozásra használt cserépedény formájából származik. A csőben sütésnél az étel alul-felül megsül, a teteje pedig a rászórt sajttól vagy zsemlemorzsától szuperropogós lesz.
Mi pontosan a gratin?
A gratin alapanyagai általában zöldségek, amelyeket rétegesen kell lerakni egy tűzálló tálban, majd krémes mártással bevonni és a sütőben megpirítani. Akár besamellel, akár más mártással dolgozol, a zsíros tej vagy tejszín mindenképpen kötelező alapanyag. A tejszínhez tojást is keverj, ha pedig besamelmártást használsz, akkor annak egy változatát, a sajttal dúsítottat, vagyis a Mornay mártást készítsd el. Az étel teteje reszelt sajttól vagy zsemlemorzsától lesz ropogós, amely alatt szépen összeérnek az ízek. A zöldfűszerekkel se spórolj, úgy biztos ízletes fogást kapsz.
Francia rakott krumpli
Az egyik legismertebb csőben sült a francia rakott krumpli, vagyis a burgonyagratin, amely nem azonos a magyar, kolbászos-tojásos változattal, hanem besamellel vagy tejszínnel készül. A krumpli fajtája sem mindegy, magas keményítőtartalmút válassz, hogy a végeredmény igazán puha legyen. A krumpli szeletelése is fontos, most igazán ügyelj arra, hogy hajszálvékony szeleteket vágj vagy gyalulj a zöldségből.
![gratin álló ok](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3701/37014/370141/37014161_040ae9b63c293531c8c791883b0836a8_wm.jpg)
A zöldségek nyersen vagy párolva?
Az, hogy nyers vagy párolt zöldséggel készíted-e a gratint, igazából egyéni ízlés kérdése, de arra figyelj, hogy semmiképpen ne főzd teljesen puhára, mert a sütőben még úgyis puhul és úgy a végeredmény inkább egy masszára fog hasonlítani. Ha teljesen nyersen teszed be a zöldségeket, akkor nyugodtan locsold meg őket több szósszal, amit jól magukba fognak szívni. Ilyenkor tovább is kell sütnöd, hogy biztosan megpuhuljon.
Készítheted vegyesen, zöldséggel és hússal is a gratint, a csirkemell és a karfiol remek párosítás, sőt, akár maradékmentő receptnek is tökéletes a csőben sült. Arra is ügyelj, hogy a rétegek ne legyenek túl vastagok, mert nem fog rendesen átsülni az ételed. A gratint mindig frissen tálald.
Fotó: Getty Images