Így készül a tökéletes csőben sült - A gratin ezzel a módszerrel lesz a legkrémesebb

gratin cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Elegánsan, ezáltal bonyolultan hangzik, de egyáltalán nem ördöngösség gratint, vagyis csőben sült ételeket készíteni.

A gratin, vagyis a csőben sült egy módszer, leggyakrabban zöldséget sütnek össze tejszínes-sajtos mártásban. Persze nyugodtan kerülhet bele hús is, attól csak laktatóbb lesz az étel. 

A gratin vagy au gratin a francia konyhaművészetből terjedt el. Régen a sütőknek cső formájuk volt, a név innen is eredeztethető, de az is lehet, hogy egész egyszerűen a gratinírozásra használt cserépedény formájából származik. A csőben sütésnél az étel alul-felül megsül, a teteje pedig a rászórt sajttól vagy zsemlemorzsától szuperropogós lesz.

Mi pontosan a gratin?

A gratin alapanyagai általában zöldségek, amelyeket rétegesen kell lerakni egy tűzálló tálban, majd krémes mártással bevonni és a sütőben megpirítani. Akár besamellel, akár más mártással dolgozol, a zsíros tej vagy tejszín mindenképpen kötelező alapanyag. A tejszínhez tojást is keverj, ha pedig besamelmártást használsz, akkor annak egy változatát, a sajttal dúsítottat, vagyis a Mornay mártást készítsd el. Az étel teteje reszelt sajttól vagy zsemlemorzsától lesz ropogós, amely alatt szépen összeérnek az ízek. A zöldfűszerekkel se spórolj, úgy biztos ízletes fogást kapsz.

krumpli gratin álló

Francia rakott krumpli

Az egyik legismertebb csőben sült a francia rakott krumpli, vagyis a burgonyagratin, amely nem azonos a magyar, kolbászos-tojásos változattal, hanem besamellel vagy tejszínnel készül. A krumpli fajtája sem mindegy, magas keményítőtartalmút válassz, hogy a végeredmény igazán puha legyen. A krumpli szeletelése is fontos, most igazán ügyelj arra, hogy hajszálvékony szeleteket vágj vagy gyalulj a zöldségből.

gratin álló ok

A zöldségek nyersen vagy párolva?

Az, hogy nyers vagy párolt zöldséggel készíted-e a gratint, igazából egyéni ízlés kérdése, de arra figyelj, hogy semmiképpen ne főzd teljesen puhára, mert a sütőben még úgyis puhul és úgy a végeredmény inkább egy masszára fog hasonlítani. Ha teljesen nyersen teszed be a zöldségeket, akkor nyugodtan locsold meg őket több szósszal, amit jól magukba fognak szívni. Ilyenkor tovább is kell sütnöd, hogy biztosan megpuhuljon.

Készítheted vegyesen, zöldséggel és hússal is a gratint, a csirkemell és a karfiol remek párosítás, sőt, akár maradékmentő receptnek is tökéletes a csőben sült. Arra is ügyelj, hogy a rétegek ne legyenek túl vastagok, mert nem fog rendesen átsülni az ételed. A gratint mindig frissen tálald. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük