
Így lesz tökéletes a sütemény leveles tésztából - Az sem mindegy, hogyan tárolod

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag

Így távolítsd el a vízfoltokat a faasztalokról: 5 bevált tippet mutatunk

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér
A leveles, vagyis a hajtogatott vajas tészta nagyon szerethető, sokoldalúan és egyszerűen felhasználható alapanyag, sós és édes süteményeket egyaránt süthetünk belőle.
Aki egyszer felfedezte a leveles tészta jó tulajdonságait, felismeri, hogy a belőle készülő finomságok száma szinte végtelen. Édes vagy sós csigát is süthetünk belőle, de virslit is tekerhetünk bele, gyorsan tehetünk az asztalra valami finomat. Ha az alapanyag tökéletes, rendkívül könnyű vele dolgozni.
A sietősebb napokon válasszunk készen kapható leveles tésztát. Ezt a fajta tésztát ugyanis nem lehet kapkodva gyúrni, nagyon türelmesnek kell lennünk, rá kell szánnunk az időnket. A boltit nem tudjuk elrontani, de ekkor is figyeljünk oda az elkészítésére, mert néhány apróságon múlhat a recept sikere.
Ügyeljünk az összetevőkre
Ha üzletben vásárolt leveles tésztát választunk, mindenképpen ellenőrizzük az összetevőit. A kész sütemény úgy lesz tökéletes, ha megfelelő alapanyagok vannak a tésztájában. Ha például nincs benne elég vaj, a sütemény sem lesz olyan, amilyet a recept ír.

Tároljuk megfelelően
A legjobb, ha a leveles tésztát a fagyasztóban tároljuk, így őrzi meg a legtovább a minőségét. Mielőtt dolgozni kezdünk vele, olvasszuk ki, de nem mindegy, hogyan. A legnagyobb hibát akkor követjük el, ha szobahőmérsékleten szeretnénk kiolvasztani a tésztát. A leveles tészta kiolvasztásának legjobb módja, ha a mélyhűtőből először a hűtőszekrénybe tesszük, majd hagyjuk, hogy magától felengedjen. Ha túl sokáig tartjuk szobahőmérsékleten, a tészta elveszti az állagát és nehéz lesz vele dolgozni. Ha gyúrás közben érezzük, hogy nagyon puhul a tészta, tegyük vissza a hűtőbe, hogy egy kicsit megkeményedjen.
Ugyanezen okból ne hagyjuk túl sokáig pihenni a tésztát, mielőtt dolgozunk vele. Ha sokáig hagyjuk szobahőmérsékleten, a gyúrási és a sütési folyamat is nehezebb lesz. Ha nem figyelünk, a tészta a frissességét és az eredeti ízét is elvesztheti.
A sütésre is figyeljünk
Mielőtt megsütjük, fagyasszuk le a tésztát, így sokkal jobban megőrzi a formáját még sütés után is, hiszen a tésztában lévő vaj sem olvad meg.
Ahhoz, hogy a töltött süteményünk tökéletes legyen, sütés közben a gőznek is távoznia kell. Ezt úgy tudjuk legkönnyebben elérni, ha a nyers tésztát villával megszurkáljuk. Ettől lesz a tészta ropogós és vékony, nem fog felpuffadni.
Fotó: Getty Images