![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így tárold és fogyaszd a tormát: receptet is mutatunk
![torma-kisokos](https://kep.index.hu/1/0/5503/55030/550300/55030061_4067215_95185f2bc111ac988178156eed457af1_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A húsvét közeledtével a torma is újból főszerepbe kerül. Utánajártunk, hogy mégis mi fán terem, és mire használhatod még.
A torma íze igen jellegzetes, szinte azonnal felismerhető a szájban. Fűszeres, de nem olyan csípős, mint például a Cayenne-bors vagy a habanero paprika.
Ha megtalálod a tökéletes egyensúlyt a torma és a között az étel között, amivel fogyasztod, máris nem lesz túl intenzív az íze, és csupán egy kellemes bizsergést fogsz érezni.
Mi is az a torma?
A torma a mustárfélék családjába tartozó növény, a brokkoli, a karfiol és a kelbimbó rokona. Hasznosításra a hosszú, erős gyökerét használhatod, noha levelei is ehetők.
![torma-kisokos](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5503/55030/550300/55030079_1c7fc181675a7f78bd2cb64452ba2b8c_wm.jpg)
Érdekessége, hogy létezését már a görög mitológiában is említik, még Apollón idejéből, illetve a zsidó hagyományok szerinti szédereste tányérjain is szerepet kap, amin gyógynövényként hivatott ábrázolni a rabszolgaság keserűségét.
Napjainkban főként a japán konyhából ismert wasabi helyettesítésére használják.
![torma-kisokos](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5503/55030/550303/55030315_7d081d2161ae897b5d7cc52aba64d838_wm.jpg)
Mire jó a torma?
Kevesen tudják, de a rengeteg íz mellett a torma számos egészségügyi előnnyel is jár. Tartalmaz ugyanis egy szinigrin nevű vegyületet, amit az ájurvédikus gyógyításban hasznosítanak.
Továbbá számos kutatás bizonyítja azt is, hogy ez a vegyület rákellenes, antibakteriális, gombaellenes, antioxidáns, gyulladásgátló és sebgyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik.
Hogyan fogyaszd?
A tormát frissen reszelve, illetve készen, üveges változatban is beszerezheted. A frissen reszelt torma ízletesebb, mint a befőttesüveges változat, ami készen kapható, és ecettel tartósítják.
Frissen szezonálisan beszerezhető csak, viszont, ha sikerül hozzájutnod, akkor az eltarthatóság végett mindenképpen sérülésmentes darabokat keress, és kerüld a száraznak vagy zsugorodottnak tűnő gyökereket.
A friss torma húsa fehér, a gyökere vékony, barna héjú, meg kell hámozni, majd le kell reszelni. A tormát érdemes röviddel a lereszelés után felhasználni, mert hamar elveszti csípősségét. Ha főzve fogyasztod, akkor szintén veszíthet az erejéből az őt érő hő hatására.
Mihez fogyaszthatod?
Mint minden fűszer, a torma is hihetetlenül sokoldalú. Kiváló kísérője lehet például a marhabélszínnek és a krumpligratinnak, remekül passzol levesekhez is, de tojáshoz, sonkához, virslihez is ideális. Illetve a már említett wasabi helyettesítésére is egy költséghatékony választás lehet.
![torma-kisokos](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5503/55030/550301/55030151_f3e9a8c6fa96594a280a48b0d1e8caef_wm.jpg)
Hogyan tárold?
A boltban készen vásárolt tormát felbontás után, hűtőben tárolva kb. 3-4 hónapig is eltarthatod. Igaz, hogy a csípősségét ennyi idő alatt elveszíti, de megromlani biztosan nem fog.
A friss, vágatlan tormagyökér becsomagolva legfeljebb három hónapig tárolható a hűtőszekrényben. Miután levágtad vagy lereszelted a gyökeret, az íz intenzitása és ereje sajnos gyorsan csökkenni fog, éppen ezért, az az ideális, ha néhány héten belül felhasználod.
Alternatív megoldásként a torma lereszelt gyökerét fagyasztóban is eltárolhatod, maximum hat hónapig.
Ecetes torma
![ecetestorma2](https://kep.index.hu/1/0/4260/42605/426059/42605904_d538bddba54d0c4ee46990169a017558_wm.jpg)
Hozzávalók 12 adaghoz
- 500 gramm torma
- 2.5 deciliter víz
- 75 ml ecet (10%)
- 2 ek cukor
- 1 kk só
Elkészítés:
A tormát mossuk meg, pucoljuk meg, reszeljük le. Át is lehet öblíteni, ha nem szeretnénk túl erősre. Alaposan nyomkodjuk ki belőle a nedvességet.
A vizet, a sót, a cukrot és az ecetet melegítsük össze egy kis lábasban. Amikor a cukor elolvadt, öntsük a reszelt tormára a levet. Kóstoljuk meg, lehet ecetesebb vagy cukrosabb.
Tegyük jól záródó üvegbe, majd legalább 1 napra a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Fotó forrása: Getty Images