Így tárold és fogyaszd a tormát: receptet is mutatunk

torma-kisokos
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A húsvét közeledtével a torma is újból főszerepbe kerül. Utánajártunk, hogy mégis mi fán terem, és mire használhatod még.

A torma íze igen jellegzetes, szinte azonnal felismerhető a szájban. Fűszeres, de nem olyan csípős, mint például a Cayenne-bors vagy a habanero paprika.

Ha megtalálod a tökéletes egyensúlyt a torma és a között az étel között, amivel fogyasztod, máris nem lesz túl intenzív az íze, és csupán egy kellemes bizsergést fogsz érezni.

Mi is az a torma?

A torma a mustárfélék családjába tartozó növény, a brokkoli, a karfiol és a kelbimbó rokona. Hasznosításra a hosszú, erős gyökerét használhatod, noha levelei is ehetők.

torma-kisokos

Érdekessége, hogy létezését már a görög mitológiában is említik, még Apollón idejéből, illetve a zsidó hagyományok szerinti szédereste tányérjain is szerepet kap, amin gyógynövényként hivatott ábrázolni a rabszolgaság keserűségét.

Napjainkban főként a japán konyhából ismert wasabi helyettesítésére használják.

torma-kisokos

Mire jó a torma?

Kevesen tudják, de a rengeteg íz mellett a torma számos egészségügyi előnnyel is jár. Tartalmaz ugyanis egy szinigrin nevű vegyületet, amit az ájurvédikus gyógyításban hasznosítanak.

Továbbá számos kutatás bizonyítja azt is, hogy ez a vegyület rákellenes, antibakteriális, gombaellenes, antioxidáns, gyulladásgátló és sebgyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik.

torma-kisokos

Hogyan fogyaszd?

A tormát frissen reszelve, illetve készen, üveges változatban is beszerezheted. A frissen reszelt torma ízletesebb, mint a befőttesüveges változat, ami készen kapható, és ecettel tartósítják.

Frissen szezonálisan beszerezhető csak, viszont, ha sikerül hozzájutnod, akkor az eltarthatóság végett mindenképpen sérülésmentes darabokat keress, és kerüld a száraznak vagy zsugorodottnak tűnő gyökereket.

torma-kisokos

A friss torma húsa fehér, a gyökere vékony, barna héjú, meg kell hámozni, majd le kell reszelni. A tormát érdemes röviddel a lereszelés után felhasználni, mert hamar elveszti csípősségét. Ha főzve fogyasztod, akkor szintén veszíthet az erejéből az őt érő hő hatására. 

Mihez fogyaszthatod?

Mint minden fűszer, a torma is hihetetlenül sokoldalú. Kiváló kísérője lehet például a marhabélszínnek és a krumpligratinnak, remekül passzol levesekhez is, de tojáshoz, sonkához, virslihez is ideális. Illetve a már említett wasabi helyettesítésére is egy költséghatékony választás lehet.

torma-kisokos

Hogyan tárold?

A boltban készen vásárolt tormát felbontás után, hűtőben tárolva kb. 3-4 hónapig is eltarthatod. Igaz, hogy a csípősségét ennyi idő alatt elveszíti, de megromlani biztosan nem fog.

A friss, vágatlan tormagyökér becsomagolva legfeljebb három hónapig tárolható a hűtőszekrényben. Miután levágtad vagy lereszelted a gyökeret, az íz intenzitása és ereje sajnos gyorsan csökkenni fog, éppen ezért, az az ideális, ha néhány héten belül felhasználod.

Alternatív megoldásként a torma lereszelt gyökerét fagyasztóban is eltárolhatod, maximum hat hónapig.

Ecetes torma

ecetestorma2

Hozzávalók 12 adaghoz

  • 500 gramm torma
  • 2.5 deciliter víz
  • 75 ml ecet (10%)
  • 2 ek cukor
  • 1 kk
Recept idők

Elkészítés:

A tormát mossuk meg, pucoljuk meg, reszeljük le. Át is lehet öblíteni, ha nem szeretnénk túl erősre. Alaposan nyomkodjuk ki belőle a nedvességet.

A vizet, a sót, a cukrot és az ecetet melegítsük össze egy kis lábasban. Amikor a cukor elolvadt, öntsük a reszelt tormára a levet. Kóstoljuk meg, lehet ecetesebb vagy cukrosabb.

Tegyük jól záródó üvegbe, majd legalább 1 napra a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. 

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük