Melengető, tormás céklaleves: hideg napokon áldás a szervezetnek

céklaleves
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A zöldségek királynője tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, vitaminokban sem szenved hiányt, és még ízletes is, szóval megéri gyakrabban fogyasztani.

A cékla kapcsán a legtöbben a savanyúságra gondolnak, pedig az egészséges zöldségből mást is lehet készíteni, nem csak savanyút. Bizony, rendkívül finom sütőbe tolva krémesre sütve, de salátákba is belekeverheted, a levének pedig minden cseppje aranyat ér.

A vitamindús zöldségből szép, színes levest is összedobhatsz. A melengető fogás nem csak látványban lenyűgöző, ízében is különleges. Tálalásnál tejföllel meglocsolva szokás kínálni, de ha még izgalmasabban szeretnéd asztalra tenni, akkor liszt (10 dkg), vaj (5 dkg) és kapor (4 szál) keverékéből gyúrj tésztát, formázz belőle gombócokat, amelyeket bő vízben főzz ki vagy sütőben süss meg. Az elkészült tésztalabdákat pakold a leves tetejére, friss petrezselymet is szórj rá.

Tormás céklaleves

céklaleves2

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg cékla
  • 2 szál póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis darab torma
  • 0.5 csokor kapor
  • kevés olaj
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 1 darab citrom facsart leve
  • só és bors ízlés szerint
  • tejföl a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

A céklát hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra.

A megtisztított póréhagymát és a fokhagymát vékonyan szeleteljük fel.

A meghámozott tormát reszeljük le, a kaport vágjuk finomra.

Magas falú edényben az olajat forrósítsuk fel, majd dobjuk bele a póréhagymát és a fokhagymát. 5 perc után öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a céklát, közepes lángon főzzük puhára.

A levest ízesítsük tormával, kaporral, majd turmixoljuk simára, utána jöhet a só, bors, a citrom facsart leve.

Tálalásnál tejföllel meglocsolva kínáljuk a meleg levest.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük