![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Selymes vajas mártások, ahogy az éttermekben készítik – Sütéshez és habarás helyett is ezeket használd
![vajas mártás cover](https://kep.index.hu/1/0/3466/34667/346674/34667489_2653909_7e2732036938bdf648db1066f4f96bdc_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A vaj egy csodás alapanyag, az a zsiradék, amellyel mindegyik étel sokkal finomabb, selymesebb lesz, ahol lehet, érdemes rá lecserélni az olajat.
A vaj az egyik legfontosabb alapanyag, érdemes belőle tartani otthon, de csak jó minőségűt. Már egy szelet vajas kenyér is nagy örömet tud okozni, de a legfinomabb tészták, krémek is vajjal készülnek, a vajon sült húsok sokkal puhábbak lesznek, ahol lehet, tényleg érdemes vajat használni más zsiradék helyett. De nem csak édességbe vagy sütéshez jó a vaj, az igazán jó mártások mind vajjal készülnek.
A mártás, más néven szósz, francia eredetű, a sauce szóból ered. A mártások kiemelik az ízeket, így finomabbá teszik a húsokat, halakat vagy akár a zöldségeket, általuk sokkal szaftosabb lesz az étel. A francia gasztronómia 4 alapmártást különböztet meg, a hollandi mártást, a besamelmártást, a barnamártást és a fehérmártást, utóbbinál rántást kell alaplével felönteni. Ezekben az a közös, hogy mind vajjal készülnek. Persze ezeken a szószokon kívül is rengeteg variáció létezik, de a legtöbbször már az egyszerű olvasztott vaj is feldobja az ételt. Érdemes ezeket a technológiákat is kipróbálni.
Olvasztott vaj
Ez a világ legegyszerűbb mártása, de sokszor bőven elég, hogy akár egy tál párolt zöldséget feldobjon. Arra vigyázz csak, hogy a vaj ne égjen meg, mindig hideg serpenyőben kezdd el melegíteni.
![olvasztott vaj belső](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3466/34665/346656/34665611_0633bb7c7684f335508e63606b88248b_wm.jpg)
Barnított vaj
A barnított vajnál tulajdonképpen karamellizálni kell a vajat, a benne lévő fehérjék édes, diós ízt kapnak. Nem bonyolult a technikája, csak nagyon oda kell figyelni, nehogy megégjen. A titok a lassú melegítés, hogy a víz elfőjön és az íze koncentrált legyen. Viszonylag lassan készül, viszont egy pillanat alatt odaéghet. Itt találtok egy szuper módszert a vaj barnítására, ami lépésről lépésre bemutatja a folyamatot. A barnított vaj csirkéhez, halhoz és zöldségekhez is tökéletesen illik.
Ghí, vagyis tisztított vaj
Azokon a vidékeken terjedt el a ghí, vagyis a tisztított vaj igazán, ahol a nagy melegben a vaj könnyen megromlott. Ilyenkor tisztított formában használják. Ehhez a vajat kis lángon kell melegíteni addig, amíg kicsapódik belőle a víz, majd a tetejéről a habot le kell szedni, végül az összegyűlt üledéken kívül a megtisztított részt eltenni. Ilyen formában a vaj évekig eláll, kevésbé ég meg sütés közben, mint a sima. Itt találjátok, hogy lehet otthon ghít készíteni.
![ghee belső](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3466/34666/346660/34666063_6f3adce0bc83d0244ac197550db37edc_wm.jpg)
Fűszervaj
A fűszervajat sima vaj és fűszerek összedolgozásával készítik. Itt is fontos a nagyon jó minőség, szezonban érdemes friss fűszereket használni. A vajhoz csak hozzá kell adni az összevágott vagy összenyomott fűszereket, majd henger alakúra tekerve zsírpapírban a hűtőbe tenni. Ezután szabadon felhasználható. Itt találtok szuper fűszervajrecepteket.
Fotó: Getty Images