Töltve és rántva is isteni lesz a cukkini – 10 kedvenc receptünk, ami a zsenge zöldségből készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az egészséges, lédús zöldség sokoldalúan felhasználható a konyhában. Alacsony energiatartalma miatt fogyókúrás étrendbe is beépíthető.
A cukkini rokonságban áll a tökkel és az uborkával, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik, az íze semleges, ezért sokféle ételben fel tudjuk használni. Zsírtartalma 0, tápanyagtartalma magas, élelmi rostokban bővelkedik, a benne található B-vitaminok miatt energiával tölti fel az embert.
A zöldség víztartalma magas, ezért remek hidratáló. A víztartalmának köszönhetően segíti az emésztést, de a puffadás és székrekedés ellen is megoldást nyújt. A héját nem érdemes eltávolítani, alaposan mossuk meg és fogyasszuk bátran, már csak azért is, mert C-vitaminban dúskál és polifenolt tartalmaz.
Az egészséges zöldség hűtőben tárolva 1-2 hétig eláll, rengetegféle ételt készíthetünk belőle - még sütemények tésztájába is kerülhet, mivel nincs intenzív zamata, nem fog dominálni bennük, csupán szaftosabbá, puhábbá teszi a tésztát. A cukkini sütésénél ne használjunk sót, mivel vizes, úgy nem sülni, hanem párolódni fog, elég lesz akkor sózni, mikor elkészült a tepsiben vagy a bő olajban sült zöldség. Képes cikkünkben mutatjuk, milyen finomságok készülhetnek a cukkiniből.
Cover: Getty Images