7 kiadós leves hűvös napokra: ezek után nincs szükség második fogásra
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
A hét minden napjára ajánlunk egy ízekben gazdag, tartalmas levest, melyek különösen jólesnek a hideg téli estéken.
A magyar konyha dúskál a finomabbnál finomabb levesekben, melyek a legtöbb esetben paprikás rántással és hússal gazdagítva készülnek. Persze a vegetáriánusok sem panaszkodhatnak, hiszen zöldséglevesekből is akad bőven.
Minden szezonnak megvan a maga levese. A melegebb évszakokban népszerűek a hidegen kanalazhatók, mint a gyümölcslevesek, zordabb időben pedig a tartalmas, meleg fogásra vágyik az ember. Az ilyen levesek közt találni olyat, melyek gyógyítóan hatnak a testre, felmelegítik a lelket.
Mutatjuk, milyen leveseket érdemes készíteni télen: ezek után nincs szükség második fogásra, na jó, azért egy kis desszert mindig jöhet. Még az ilyen kiadós levesek után is jólesik egy kis palacsinta, fánk vagy valamilyen házi kifli.
Húsgombócos leves
A klasszikus húsleves új változatban készül, húsgombóccal gazdagítva. A melengető fogásban zöldségeknek is jut hely, méghozzá jó soknak. A répa és krumpli mellé karfiol, brokkoli és más vitaminbomba is mehet. A tartalmas leves remek választás a hideg napokra, nátha idején is érdemes elkészíteni, mivel jót tesz a szervezetnek. Ha még gazdagabban kínálnád, tésztát is tegyél bele.
Zöldségleves
A gazdag zöldségleves jólesik a téli napokon, különösen akkor, ha az előző hetekben túl sok volt a nehéz fogás. A gyógyító étek még kiadósabbá varázsolható, ha házi tészta, grízgaluska vagy csipetke kerül bele. Ha a húst hiányolnád belőle, akkor pedig májgombóccal is gazdagíthatod. Hogy még ínycsiklandóbb legyen, zöldfűszereket is adj a melengető étekhez.
Gombaleves kolbászos krumpligombóccal
A levesek palettáján az egyik legcsábítóbb a gombaleves, mely rengetegféle ínycsiklandó recept szerint próbálható ki. A gombának jól áll a tejszínes habarás, de magyaros ízvilággal is nagyot üt. Hogy igazán tartalmas legyen, krumpligombóc is kerül a levesbe, de nem a megszokott módon, a tésztát kolbásszal gazdagítjuk, így lesz igazán ízletes és kiadós.
Tejszínes csirkeleves
A jól megpakolt tejszínes csirkeleves a testet és lelket is átmelegíti. A fogást egész csirkéből érdemes készíteni, melyet alkatrészeire szedve először le kell pirítani. Ha nem szeretnél egész madárral dolgozni, akkor csirkemellből vagy -combból is összedobhatod. A hús mellé sok zöldség kerül, és gomba is, melyből két fajtát is használhatsz. Hogy még tartalmasabb legyen, házi galuska is elfér benne.
Tejfölös karfiolleves
Az ízletes tejfölös karfiolleves sok zöldséggel és paprikás rántással készül. A karfiol remek húshelyettesítő: testes, kiadós zöldség, melyből rengeteg finom étel készülhet, köztük leves is. A karfiolleves tejfölös habarással és petrezselyemmel készítve fantasztikus. Érdemes a levest több lével önteni fel, mert úgy még levesbetét is kerülhet bele, akár jó házi csipetke.
Mogyoróvajas thai leves
A mogyoróvajas thai leves igazi ízbomba, mely hús nélkül is laktató és nagyon finom. A fogás lelke a mogyoróvaj, melytől igazán különleges, és persze az ázsiai konyha jellegzetes fűszerei is gondoskodnak a nem mindennapi ízélményről, ilyen a gyömbér, fokhagyma, szójaszósz, halszósz. A leves textúrája játékos, köszönhetően a rizstésztának és a ropogósra pirult gombának, hagymának.
Palócleves
A palócleves igazi magyaros ízvilágú étel, mely jó sok tejföllel gazdagítva a legfinomabb. Hagyományosan pörköltnek való hússal készül, sárgarépával, krumplival és zöldbabbal. A kiadós leves azon ételek táborát erősíti, melyekből ajánlott nagyobb adagot főzni, mert másnap, újramelegítve még finomabbak.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors