Palacsinta-alaprecept nem csak kezdőknek: így lesz tökéletes a tészta

pcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tökéletes palacsinta nem ragad le sütés közben, fordításnál egyben marad, nem szakad. Mutatjuk, mi hogy készítjük.

Azt a jó öreg mondást szerintem sokan ismerik, hogy palacsintát sütni mindenki tud. Nos, én ezzel vitatkoznék. Még a nagymamám szerint is kemény dió, látott ő már ügyes kezű konyhatündéreket, akik idegileg tönkrementek palacsintasütés közben. A hiba a legtöbb esetben ugyanaz, a tészta leragad, szétszakad, nem lehet megfordítani. A malőr sok esetben a cukor túlzott adagolása vagy az olaj hiánya miatt következik be, de a serpenyő minősége is hatással lehet a végeredményre.

Így lesz tökéletes

  • Ha biztosra szeretnél menni, akkor ne használj cukrot. Úgy biztos, hogy nem fog ragadni a tészta.
  • A massza sütésénél olaj mindig legyen kéznél, az első adagnál leheletnyit érdemes használni.
  • A bekevert tésztának jót tesz, ha hidegben pihen, úgy a liszt jobban felveszi a folyadékot. A massza egy teljes éjszakát is eltölthet a fridzsiderben.
  • A hűtőben pihent masszát mindig keverd át, adj hozzá szükség szerint annyi tejet, hogy lazíts a tészta sűrűségén.
  • Mindig csomómentesre keverd, ezért apránként adagold a tejet. Ha netán mégis maradt benne csomó, akkor szűrd át, így biztos, hogy tökéletes állaga lesz.
  • A fordításnál használj hőálló eszközt, melynek segítségével könnyedén megfordíthatod a palacsintát.

Palacsinta-alaprecept

pct

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 darab tojás
  • 1 csipet
  • 1 csomag vaníliás cukor (elhagyható)
  • 12 evőkanál liszt
  • 480 ml tej
  • 3 evőkanál olaj
  • olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat üssük fel, kezdjük el elkeverni, közben adjuk hozzá a sót és a vaníliás cukrot. Ezután adjuk hozzá a lisztet és a tejet apránként adagolva, közben keverjük csomómentesre a masszát. Utolsó mozzanatként a 3 evőkanál olajat is keverjük bele. 

A palacsintákat forró, olajjal enyhén kikent serpenyőben süssük mindkét oldalán aranybarnára.

A kész palacsintákat ízlés szerint töltsük meg kakaóval, lekvárral, túróval vagy más, választott töltelékkel.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük