A túlzott nátriumbevitel magas vérnyomást és szívbetegséget okozhat: ezeket az ételeket kerüld
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A magas nátriumtartalmú ételek fogyasztása növelheti egyes betegségek kialakulásának kockázatát, megemeli a vérnyomást, ezáltal a szív- és érrendszerre is károsan hat.
Ha magas vérnyomással, esetleg szívbetegséggel küzdesz, figyelned kell arra, mit fogyasztasz, ugyanis a magas nátriumtartalmú ételek súlyosbíthatják a tüneteket.
A nátrium a szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyag, szabályozza a folyadékegyensúlyt – a káliummal együtt –, így hozzájárul az idegek és az izmok megfelelő működéséhez. Emellett segíti a glükóz és az aminosavak felszívódását. Nátriumhiány ritkán fordul elő, esetleg erős hányás, hasmenés után lehet szükség az ásványi anyag pótlására.
A nátriumbevitel ideális mennyisége 2300 milligramm naponta, ez körülbelül 1 teáskanál sónak felel meg. Ha ennél többet veszel magadhoz, az károsan hat a szervezetre, ugyanis a nátrium megköti a vizet, így megemeli a vérnyomást, növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, ezáltal stroke-ot és szívinfarktust okozhat, de a veséket is károsíthatja. A folyadékvisszatartás a láb duzzadását, vizesedését is előidézheti. Ha magas vérnyomással, cukor- vagy szívbetegséggel küzdesz, csak 1500 milligramm nátriumot vigyél be.
Nem a sóval van a legnagyobb probléma
A só, ételeink alapvető ízesítője, valójában nem más, mint nátrium-klorid. Bár a sót sokan a nátrium szinonimájaként használják, valójában csak a 40%-a az ásványi anyag. Egy étel nátriumtartalma nem feltétlenül egyenesen arányos a sós ízzel, lehet, hogy egyes élelmiszereket nem érzel sósnak, mégis tele vannak az ásványi anyaggal.
A nátrium alapból is megtalálható egy-egy élelmiszerben, de rengeteget adnak hozzá az ételekhez a feldolgozás és előkészítés során is, az ízfokozókban is nagyon sok található. A nátrium alapvetően nem is az asztali sóból kerül a szervezetbe, sokkal inkább a feldolgozott élelmiszerekből. A nátriumot rengeteg mindenre használják az élelmiszeriparban: pácolásra, sűrítésre, ízfokozóként, tartósítószerként.
Hogyan csökkentheted a bevitt só mennyiségét?
- Főzz otthon minél többet, használj minél kevesebb sót.
- Só helyett használj inkább többféle fűszert.
- A konzervzöldségeket szűrd le, öblítsd át használat előtt.
- Válassz nátriumcsökkentett termékeket, az a jó, ha egy adag ételben maximum 140 mg nátrium található.
- Figyelmesen olvasd el az élelmiszerek címkéit.
- Kerüld a feldolgozott és készételeket.
- Válassz friss vagy mirelit alapanyagokat a konzervek helyett.
- Sótlan magvakat nassolj.
Magas nátriumtartalmú ételek:
- füstölt, pácolt, sózott hús, mint a sonka, szalonna, kolbász;
- konzervhal, mint a szardínia, kaviár, tonhal;
- felvágottak, virslik;
- fagyasztott, panírozott húsok, készételek, mint a pizza;
- konzerves vagy dobozos készételek;
- sózott magvak;
- konzervzöldségek, bab, lencse, kukorica;
- író;
- cottage cheese;
- zsírosabb sajtok, sajtkrémek, sajtszószok;
- sóval megszórt pékáruk, bagel;
- kész alapporok, legyen az leves, szósz, tészta, süti, amelyekhez csak folyadékot kell adni;
- ételízesítő kockák;
- kréker, chips, kekszek;
- savanyúságok, mint az olívabogyó, csemegeuborka;
- üveges tészta-, paradicsomszószok, salsa;
- fűszersó, szójaszósz, más ízesítők;
- salátaöntet;
- sózott vaj/margarin;
- pudingporok, instant krémek;
- ketchup, mustár.
Fotók: Getty Images