Csábító almás sütemény francia módra: a clafoutis téged is elvarázsol

afscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A franciák híres süteménye, a clafoutis hagyományosan bogyós gyümölcsökkel dúsítva készül, érdemes azonban megtörni a szokást, és más finomsággal dúsítva elkészíteni.

A nyelvtörős sütemény tejpiteként is ismert. A nevéből kiindulva azt gondolná az ember, nehéz az elkészítése, pedig nem, hihetetlenül egyszerűen készül. Minden évszakban érdemes elővenni a receptet és szezonális gyümölccsel dúsítva kipróbálni.

A sűrű, palacsintatésztára hasonlító sütemény édes és savanykásabb gyümölcsökkel telepakolva is isteni. Pluszízesítőt is érdemes a tésztába keverni, mindig a gyümölcshöz illőt. Alma mellé fahéjat, áfonya mellé vaníliakivonatot, a cseresznye mellé pedig narancsvirágvíz is kerülhet. A süteményt még melegen, porcukorral meghintve kínáld, ha pedig nem számolod a kalóriákat, akkor tejszínhab és fagyi is kerülhet mellé.

Almás clafoutis

fasct

Hozzávalók 4 személyre

  • 25 dkg alma
  • 1 darab citrom leve
  • 3 darab tojás
  • 10 dkg finomliszt
  • 5 dkg cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1.5 dl tej
  • vaj vagy olaj a forma kikenéséhez
  • porcukor a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

Az almát pucoljuk meg, majd vágjuk fel tetszőlegesen.

Az almaszeleteket a citrom facsart levével forgassuk egybe, így nem fog megbarnulni.

A tojásokat üssük tálba és verjük fel, majd adjuk hozzá a lisztet, cukrot, fahéjat és a tejet, keverjük csomómentesre az alapanyagokat.

A formát (közepes méretű) kenjük ki vajjal vagy olajjal, utána simítsuk bele a masszát, és az almaszeleteket tegyük a tészta tetejére.

A süteményt toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük készre.

A süteményt porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük