Lágy, remegős tejpite lédús, édes szilvával: könnyed nyári finomság
Cikkek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Ropogós
A legjobb édesburgonya-gratin mentesen: rozmaringtól illatos
Illatos, körtés-fahéjas pufi palacsinta: habkönnyű a tésztája
Szaftos, vörösboros szarvaspörkölt: lassú tűzön fő a ragu
5 variáció rakott krumplira: így dobd fel a tepsis fogást
Tepsis sült zöldségek: citromos-fokhagymás szószban készülnek
A tejpite vagy clafoutis az egyik kedvenc édességem, elképesztően gyorsan össze lehet állítani és a tésztája semmihez sem fogható. Olyasmi, mint a sült tej, nem véletlen az elnevezése.
Néztünk már kakaós és kanalazható verziót is, minden a liszt és a tej arányán múlik. Igaziból ez az a recept, amit nem lehet elrontani: ha több lisztet adagolunk hozzá, sűrűbb tejes tésztát kapunk, ami finomabb bármelyik piskótánál, ha kevesebbet, akkor lágy, puha, pudingszerű tésztát.
Lédús gyümölcsből
A tejpitét bármivel ízesíthetjük, legyen az bármilyen szezonális gyümölcs, bár érdemes lédúsat választani, hogy belesüljön a tésztába a leve. Ebbe a verzióba édes szilva került, ezzel vetélytársa akadt a nagy kedvenc szilvás pitének.
Az egyetlen dolog, amire figyelni kell, hogy ne süssük túl a tejpiténket. Az a jó, ha lágy, puha, könnyed, állagra hasonlítani fog a flanhoz, csak kicsit sűrűbb lesz. A formát ki kell vajazni és meg kell szórni cukorral, így a desszert alja egy kicsit karamellizálódni is fog.
Szilvás tejpite
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1.25 bögre tej
- 4 darab tojás nagy
- 0.33 bögre barna cukor
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 0.5 bögre liszt
- 4 darab szilva
- ízlés szerint vaj (kikenni a formát)
- ízlés szerint kristálycukor (megszórni a formát)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Vajazzunk ki egy 23 cm-es torta- vagy piteformát, majd szórjuk meg egy kristálycukorral.
Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét. A tejet, tojást, cukrot, vaníliát, sót és lisztet keverjük csomómentesre, akár robotgéppel is keverhetjük.
A szilvákat magozzuk ki, majd vágjuk vékony szeletekre. Helyezzük őket a piteforma aljára, majd öntsük rá a tésztát. Körülbelül 30-40 percig süssük, ha a teteje aranybarna, készen van.
Fotó: Getty Images