Tavaszi epres pite: alig néhány hozzávalóból készül
Közeledve az eperszezonhoz, mi mást is készíthetnénk belőle, ha nem egy szaftos és pofonegyszerű pitét?
Az eperszezonnal ez az apró kis piros gyümölcs átveszi a stafétát a téli időszak citrusféléitől. Nemcsak C-vitamin- és ásványianyag-tartalma magas, de egyben alacsony energiatartalmú is, így könnyed kiegészítője lehet diétáknak is.
Ezúttal egy egyszerű epres pite receptjét mutatjuk, amelyhez csak néhány hozzávalóra lesz szükséged.
Tavaszi epres pite
Hozzávalók 8 szelethez
A pitetésztához:
- 10 dkg puha vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 db tojás
- 5 dkg liszt
- 1 csipet só
A tortához:
- 500 g friss eper
- 200 g kristálycukor
- 3 ek kukoricakeményítő
- 180 ml víz
A díszítéshez:
- 120 ml habtejszín
Elkészítés:
Először készítsük el a tésztát. Ehhez egy közepes tálban keverjük habosra a porcukrot és a puha vajat.
Adjuk hozzá a tojást is, majd szitáljuk bele a lisztet és a sót. Ezután az egészet gyúrjuk jól össze.
A tésztát nyújtsuk ki lisztezett felületen. Vajazzunk ki egy 22 cm-es pitesütő formát, majd tegyük bele a kinyújtott tésztát és óvatosan nyomkodjuk bele.
A tésztát pihentessük egy órán át a hűtőben, majd 160 fokra előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt süssük ki. Érdemes itt-ott megszurkálni a tésztát, hogy ne tudjon felpúposodni.
Ezután állítsuk össze a tortát.
Az epret mossuk meg, szedjük ki a szárát és csepegtessük le.
A felét halmozzuk bele a pitetésztába.
A másik felét tegyük egy kisebb lábasba. Adjuk hozzá a cukrot, és közepes lángon, gyakori kevergetés mellett forraljuk fel.
Egy másik tálban keverjük össze a kukoricakeményítőt és a vizet. A kész keveréket fokozatosan adjuk hozzá az eperhez.
Csökkentsük a hőt, és állandó keverés mellett pár perc alatt főzzük össze, amíg jól be nem sűrűsödik.
A megfőtt epres keveréket öntsük rá az eprekkel teli pitetésztára.
A kész pitét tegyük hűtőbe 3 órára, amíg az szépen kihűl és megdermed.
Tálalás előtt verjük fel a tejszínhabot egy közepes tálban, majd kanalazzuk a pite tetejére, és tálalhatjuk is a kész süteményt.
-
2024-04-21 11:08:01
-
2024-03-23 09:28:01
-
2024-02-28 08:32:01
Fotó forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!