Tavaszi epres pite: alig néhány hozzávalóból készül

eperpite
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Közeledve az eperszezonhoz, mi mást is készíthetnénk belőle, ha nem egy szaftos és pofonegyszerű pitét?

Az eperszezonnal ez az apró kis piros gyümölcs átveszi a stafétát a téli időszak citrusféléitől. Nemcsak C-vitamin- és ásványianyag-tartalma magas, de egyben alacsony energiatartalmú is, így könnyed kiegészítője lehet diétáknak is.

Ezúttal egy egyszerű epres pite receptjét mutatjuk, amelyhez csak néhány hozzávalóra lesz szükséged.

Tavaszi epres pite

eperpite

Hozzávalók 8 szelethez

A pitetésztához:

  • 10 dkg puha vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 5 dkg liszt
  • 1 csipet

A tortához:

  • 500 g friss eper
  • 200 g kristálycukor
  • 3 ek kukoricakeményítő
  • 180 ml víz

A díszítéshez:

  • 120 ml habtejszín
Recept idők

Elkészítés:

Először készítsük el a tésztát. Ehhez egy közepes tálban keverjük habosra a porcukrot és a puha vajat.

Adjuk hozzá a tojást is, majd szitáljuk bele a lisztet és a sót. Ezután az egészet gyúrjuk jól össze.

A tésztát nyújtsuk ki lisztezett felületen. Vajazzunk ki egy 22 cm-es pitesütő formát, majd tegyük bele a kinyújtott tésztát és óvatosan nyomkodjuk bele.

A tésztát pihentessük egy órán át a hűtőben, majd 160 fokra előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt süssük ki. Érdemes itt-ott megszurkálni a tésztát, hogy ne tudjon felpúposodni.

Ezután állítsuk össze a tortát. 

Az epret mossuk meg, szedjük ki a szárát és csepegtessük le.

A felét halmozzuk bele a pitetésztába. 

A másik felét tegyük egy kisebb lábasba. Adjuk hozzá a cukrot, és közepes lángon, gyakori kevergetés mellett forraljuk fel.

Egy másik tálban keverjük össze a kukoricakeményítőt és a vizet. A kész keveréket fokozatosan adjuk hozzá az eperhez. 

Csökkentsük a hőt, és állandó keverés mellett pár perc alatt főzzük össze, amíg jól be nem sűrűsödik.

A megfőtt epres keveréket öntsük rá az eprekkel teli pitetésztára.

A kész pitét tegyük hűtőbe 3 órára, amíg az szépen kihűl és megdermed.

Tálalás előtt verjük fel a tejszínhabot egy közepes tálban, majd kanalazzuk a pite tetejére, és tálalhatjuk is a kész süteményt.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük