Foszlós és illatos áfonyás kalács: a lekvár is házilag készül

afonyas-kalacs2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tészta elképesztően foszlós és puha lesz, az áfonyalekvár pedig felteszi az i-re a pontot, mindenképp adj neki egy esélyt!

Az édes kalács tökéletes reggeli, legyen szó a sima fonottról vagy a jeruzsálemi babkáról, csak szeretni lehet. Az alábbi recept egy áfonyás változat, amely amellett, hogy isteni finom, nagyon jól mutat majd az asztalon is. 

Mivel egy időigényesebb receptről van szó, hiszen a tésztának egy éjszakát kell pihennie, érdemes előre dolgozni vele, úgy másnap már csak a töltés és a sütés marad. A tölteléket, az áfonyalekvárt is házilag készítettük, de ha szeretnél egy kis időt és munkát spórolni, bolti dzsemmel is dolgozhatsz.

A babka formázása elsőre bonyolultnak tűnhet, pedig egyáltalán nem nagy ördöngösség, de ha inkább vizuális típus vagy, itt megnézheted egy videóban is.

Áfonyás kalács

afonyas-kalacs

Hozzávalók 12 szelethez

Áfonyalekvár:

  • 250 g friss áfonya
  • 100 g cukor
  • 0.5 db citrom leve

Tészta:

  • 310 g liszt
  • 50 g cukor
  • 1.5 tk instant élesztő
  • 1 db biocitrom héja
  • 2 db tojás
  • 60 ml tej
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 csipet
  • 70 g vaj

Cukorszirup:

  • 2 ek cukor
  • 2 ek víz
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához keverjük össze a lisztet, cukrot, élesztőt és a citromhéjat egy nagy tálban. Ha van dagasztógépünk, azt járassuk, és úgy adjuk hozzá a tojást, a tejet és a vaníliát, ha nincs, akkor kézzel kezdjük el összeállítani a tésztát. Ha már nagyjából kezd összeállni, adjuk hozzá a sót, és evőkanalanként a puha vajat is. 

Nagyjából 10 percig dagasszuk a tésztát, míg sima nem lesz a felülete. Ha túl ragacsos a tészta, még egy kevés lisztet adhatunk hozzá.

Tegyük a tésztát egy olajjal kikent tálba, majd fedjük le folpackkal. Tegyük a hűtőbe egy éjszakára.

Az áfonyalekvár hozzávalóit tegyük egy kis lábasba, kezdjük el melegíteni. Közepes lángon főzzük, míg gyöngyözni kezd, közben kevergessük. Nagyjából 20-30 percig főzzük folyamatos kevergetés mellett, míg az áfonya teljesen szétesik, és a szósz besűrűsödik, nagyjából a felére redukálódik. Ha teljesen simára szeretnénk készíteni, botmixerrel pürésítsük. A kész lekvárt tegyük félre hűlni.

Béleljünk ki sütőpapírral egy 23x13 centis kenyérsütő formát.

A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk egy 25x30 centis téglalappá. Kenjük szét rajta az áfonyalekvárt, de a széleken hagyjunk 1 centi helyet üresen. (Ha túl sűrű a töltelék, tegyük mikróba fél percre.)

A hosszabb oldalától kezdve szorosan tekerjük fel a tésztát. A végeinél egy kevés vízzel ragasszuk össze.

A tekercset hosszában vágjuk félbe, de ne vágjuk át teljesen, az egyik végénél maradjon egyben. Keresztezzük az így kapott két fél rudat úgy, hogy a vágott felük nézzen felfelé. A végeket nyomkodjuk össze.

Az így kapott kalácsot tegyük az előkészített sütőformába, fedjük le konyharuhával, pihentessük 1-1,5 órát.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Toljuk a kalácsot a sütőbe 40-45 percre, tűpróbával ellenőrizzük, ha könnyedén bele tudjuk szúrni, készen van. Ha túl barna a teteje, de még nem sült át, fedjük le fóliával, úgy tegyük vissza.

A sziruphoz melegítsük össze a vizet és a cukrot mikróban vagy tűzhelyen. Ha elolvadt a cukor, készen van.

Kenjük le a forró kalácsot a sziruppal, majd hagyjuk kihűlni, mielőtt szeletelnénk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük