Ellenállhatatlan vaníliás, epres piskóta: tortaformában sütve még mutatósabb

vanilias-epres-piskota
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a régimódi vaníliás, epres torta egyszerű, mégis megunhatatlan, érdemes letesztelni!

A friss, illatos, zamatos eper nagy tavaszi-nyári kedvenc. Az apró, piros gyümölcs rengeteg sütit feldob az egyszerű muffintól a különlegesebb krémes desszertekig. Mivel nem túl hosszú a szezonja, csempészd minél többször a különféle édességekbe.

A retró gyümölcstorta is ellenállhatatlan eperrel, az alapja vizes piskóta, ami könnyű, levegős. A készítésénél arra vigyázz, hogy ne nyitogasd a sütőajtót, mert a tészta összeeshet. 

A vaníliás puding még selymesebb, finomabb lesz, ha tojást is teszel hozzá. Bár erre nem kerül zselé, ha szeretnéd, azzal is feldobhatod. Ha többemeletes tortát sütnél, érdemes duplázni az adagot. 

Vaníliás, epres piskóta

epres-vanilias-torta

Hozzávalók 12 szelethez

A tésztához:

  • 12 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 3 db tojás
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál forró víz

A krémhez:

  • 5 evőkanál cukor
  • 2 db tojás
  • 5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor

A tetejére:

  • 30 dkg eper
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat üssük egy tálba, adjuk hozzá a kétféle cukrot, és keverjük jó habosra. Kanalazzuk hozzá a forró vizet, majd forgassuk hozzá a sütőporral vegyített lisztet.

Egy közepes tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd simítsuk bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és 160 fokon süssük körülbelül 25 percig. Ekkor végezzünk tűpróbát. Szúrjunk egy tűt vagy hegyes kést a piskótába. Ha nem ragad rá a massza, kivehetjük a sütőből. Hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd sütőpapírral együtt helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

A krémhez a tojások sárgáját keverjük ki jól a cukorral, majd öntsünk hozzá kevés tejet, adjuk hozzá a pudingport, és dolgozzuk simára.

A maradék tejet tegyük fel melegedni, majd amikor már majdnem forr, állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a pudingporos keveréket. Ezután kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik. Amíg kicsit hűl, a tojások fehérjét verjük kemény habbá, majd részletekben forgassuk a pudinghoz.

A piskótát vágjuk ketté, kenjük közé és rá a pudingot, és díszítsük eperszemekkel. Hűtsük legalább néhány órán keresztül a tortát, hogy a krém megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük