Almás fehérrépa-krémleves: selymes tejszín lágyítja az ízeket
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Igazi téli, melengető krémleves, az alma a sós ételekhez is legalább olyan jól passzol, mint az édesekhez.
Amennyire egyszerűen készül, annyira izgalmas ez a leves: a fehérrépa karakteres, picit fűszeres ízét tökéletesen ellensúlyozza az egyszerre édes és savanykás alma. A kész krémleves picit fanyar, picit édes és összességében nagyon összetett ízvilágú lesz.
Azért, hogy picit könnyedebb legyen az összhatás, selymes tejszín is kerül bele, ez az ízén és az állagán is lágyít. A fűszerekkel sem szabad túlzásba esni, egy kis kakukkfű és fehér bors nagyon jól áll a levesnek, de önmagában is annyira karakteres minden hozzávaló, hogy sok kiegészítőt nem igényel.
Almából a Granny Smithet ajánlom, ez inkább savanykás ízvilágú, ha ezzel készíted a krémlevest, biztosan nem az édes íz dominál majd. Tálalásnál bátran megszórhatod a levest friss zöldfűszerekkel, például petrezselyemmel, de a tökmagolaj is szuper választás.
Fehérrépa-krémleves
Hozzávalók 6 személyre
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 450 gramm fehérrépa (pucolt súlya)
- 3 darab alma (Granny Smith)
- 1 teáskanál kakukkfű
- ízlés szerint só, fehér bors
- 1.2 liter alaplé
- 200 milliliter tejszín
Elkészítés:
A hagymát hámozzuk meg, kockázzuk össze, a fehérrépát és az almát pucoljuk meg, előbbit vágjuk fél centis karikákra, utóbbit kockákra. A fokhagymát zúzzuk össze.
Az olívaolajat öntsük egy lábasba, adjuk hozzá a hagymát, majd pár percig dinszteljük, míg puha és átlátszó nem lesz. Szórjuk rá a kakukkfüvet és a fokhagymát, 1-2 percig pirítsuk, míg illatozni nem kezd.
Ekkor adjuk hozzá a fehérrépát és az almát, keverjük össze, majd öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk. Várjuk meg, míg forrni kezd a lé, majd vegyük lejjebb a lángot, fedjük le a lábast, főzzük 25-30 percig a levest, míg a zöldség és az alma puha nem lesz. Természetesen az alma előbb lesz kész, de nem baj, ha szétfő, úgyis pürésíteni fogjuk.
Ha kész van, botmixer segítségével pürésítsük le, majd adjuk hozzá a tejszínt, azzal is turmixoljuk össze. Tegyük vissza még a tűzhelyre 2-3 percre, mikor elkezd gyöngyözni, kapcsoljuk le alatta a lángot.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors