Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató

13
Nyomtatás
Zoldseges-lencseleves-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha kedveled a lencsét, de unod a belőle készült egyhangú leveseket, akkor ez a zöldséges lencseleves biztosan megváltoztatja a véleményedet!

Ez a tápláló, zöldséges lencseleves egy igazán tartalmas fogás, amely egytálételnek is beillik. Tökéletes választás a hűvösebb napokra, hiszen a gazdag fűszerezésével garantáltan átmelegít.

A lencséből választhatod a barna és a zöld változatokat is, a sárgát és a vöröset viszont kerüld, mert azok nagyon gyorsan szétfőnek. Első ránézésre a fűszerek túl nagy adagnak tűnhetnek, de ne spórold ki őket a levesből, mert csak a megadott mennyiséggel lesz igazán gazdag az étel ízvilága.

Zöldséges lencseleves

Zoldseges-lencseleves

Hozzávalók 6 személyre

  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 közepes felkarikázott répa
  • 3 szál szárzeller feldarabolva
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 tk.
  • 1 csapott ek. őrölt fűszerkömény
  • 2 tk. pirospaprika
  • 1 tk. kurkuma
  • 0.5 tk. Cayenne-bors
  • 0.5 tk. bors
  • 3 db babérlevél
  • 200 g lencse
  • 500 g édesburgonya meghámozva, felkockázva
  • 400 g paradicsomkonzerv
  • 1.7 l zöldségalaplé vagy víz
  • 100 g bébispenót
  • 2 ek. citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét áztassuk be 3 órára, majd szűrjük le.

Az olívaolajat hevítsük fel egy nagyobb edényben, majd 3-4 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a feldarabolt répát és zellert, majd őket is pirítsuk 5-6 percig, végül pedig mehet bele a fokhagyma is 1 percre.

Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a fűszerköményt, a pirospaprikát, a kurkumát, a Cayenne-borsot és a babérlevelet, és további 1 perc alatt kissé pirítsuk le őket.

Adjuk hozzá a leszűrt lencsét, az édesburgonyát és a konzervparadicsomot, és öntsük fel az alaplével (vagy vízzel). Fedjük le, és alacsony/közepes hőfokon főzzük 25-30 percig, vagy amíg a zöldségek és a lencse meg nem puhul.

Ez a lépés opcionális, de ha krémesebb levest szeretnénk, akkor a harmadát kanalazzuk át turmixgépbe, és pürésítsük le. Öntsük vissza az edénybe, keverjük hozzá a bébispenótot és a citromlevet, és 1-2 percig főzzük, amíg a levelek kissé megfonnyadnak.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon