Isteni almás zserbó mamám receptje alapján: ha újítanál karácsonykor
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Minden évben elkészítjük a nagy klasszikust, nem volt még olyan ünnepi asztal, amin ne szerepelt volna, viszont idén kicsit megreformáltuk a receptet.
Még ősszel, amikor rengeteg alma tornyosult a kamrában, mamám kitalálta, hogy nem a megszokott almás pitébe csempészi bele a sok gyümölcsöt, hanem zserbót készít belőle. Talált is az ezeréves szakácskönyve megsárgult lapjain egy zseniális receptet, ezt osztom meg alább veletek.
Máz nélkül is zseniális
A receptje majdnem teljesen ugyanaz, mint a klasszikus zserbóé, annyi különbséggel, hogy alma is kerül bele, illetve a tetején nincsen máz. Amikor először készítettük, nem volt otthon se csokoládé, se kakaó, úgyhogy lemaradt róla. Annyira finom volt anélkül - éppen elég édes és kellemesen almás -, hogy ezt utólag sem pótoltuk, ez a recept csokoládémáz nélkül is tökéletes.
Próbáljuk ki málnalekvárral
A receptben nincsen nagy ördöngösség, csak egy kis időt kell rá szánni, de tényleg nem sokat. A tészta éppen csak addig pihen, amíg elkészítjük a tölteléket. Mi most málnalekvárral kentük meg a zserbót, elképesztően finom lett, de a klasszikus barackkal is elkészíthetjük, vagy kísérletezhetünk meggy-, esetleg narancslekvárral is.
Almás zserbó
Hozzávalók 8 adaghoz
Tészta
- 1.5 deciliter tej
- 2 dekagramm élesztő
- 8 dekagramm cukor
- 15 dekagramm vaj
- 3 darab tojás
- 50 dekagramm liszt
Töltelék
- 50 dekagramm alma
- 30 dekagramm dió
- 15 dekagramm porcukor
- 30 dekagramm lekvár
Elkészítés:
A langyos tejet keverjük el egy kis cukorral, futtassuk fel benne az élesztőt.
A cukrot keverjük ki a tojással és a vajjal, adjuk hozzá a lisztet és az élesztőt is. Gyúrjunk belőle tésztát. Formázzunk belőle három cipót, letakarva hagyjuk pihenni.
Az almát hámozzuk meg, majd reszeljük le. A darált diót keverjük össze a porcukorral.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Béleljünk ki egy közepes méretű tepsit sütőpapírral.
A tésztacipókat nyújtsuk ki 3 mm vastagságúra. Az elsővel béleljük ki a tepsit, kenjük meg a lekvár felével, majd szórjuk rá a dió, végül az alma felét. Járjunk el ugyanígy a második lapnál is, végül a harmadikkal fedjük be. Villával szurkáljuk meg a tetejét, majd toljuk be a sütőbe. Sütőtől függően 30-40 perc alatt sül készre, érdemes tűpróbával ellenőrizni.
Aki szeretné, olvasztott csokival bevonhatja a tetejét.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors