Egy hozzávalós, tejmentes fagyialap - Nagyon finom, és szuperül variálható
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem újdonság, de minden nyáron örülök neki, hogy ezt a remek alteranítv fagyi készítési módot valaki kitalálta. A banánfagyiról van, melyhez nem kell más csak banán, fagyasztó és egy potens aprítógép.
A gondolat remek. A banán, mely alapjáraton is remekül pürésíthető, fagyasztás után turmixolva azonnal krémes fagyira hajazó állagot kap. Tulajdonképpen édesíteni sem kell, hiszen a banán már önmagában is az. A turmixolás után érdemes egy kicsit visszatenni a hűtőbe, hogy szépen összeálljon, de ennyi, mást tényleg nem kell tenni az ügy érdekében. Kész is van az isteni egészséges tej és cukormentes hűsítő nyalánkság.
Banánfagyi mindenféle verzióban
De természetesen nem kell itt végetérnie a fagyi készítésnek. A remek banános fagyialap csak a kezdet. A variációk száma végtelen, melynek csak a képzeletünk szab határt. Csokis gyümölcsös, karamellás, kekszes, mogyoróvajas, bármi kivitelezhető egy szempillantás alatt.
A nutella örök
Ha nem akarjuk túlgondolni a dolgot csak dobjunk egy-két kanál nutellát a fagyott banánok mellé, még turmixolás előtt. Így egy tökéletesen krémes, abbahagyhatatlanul finom csokifagyi lesz a végeredmény. De természetesen az is egy megoldás, hogy a kész banán alapot a nutellával rétegezve tesszük töltjük a fagyis dobozba. Még egy dolog, akinek nem szimpatikus a nutella használhat bátran bármilyen más - akár bio vagy vegán - csokis mogyorókrémet.
A klasszikus egzotikus - pina coladas banán fagyi
A helyzet itt is ugyanaz. A fagyott banán darabok mellé dobjunk fagyott ananászt és löttyintsünk hozzá egy leheletnyi kókusz tejet. Így turmixoljuk simára. Természetesen, ha felnőtteknek készítjük, egy kevés fehér rummal is feldobhatjuk a fagyit. Ne felejtsük el visszatenni a hűtőbe, hogy szép formásan tálalható legyen. Tálaljuk friss ananásszal, és ha kedveljük a 90-es évek tipusú giccsparádét szúrjunk a fagyiba napernyőcskét.
Stílusosan fagylaltozóknak - after eight fagyi
Az after eight banánfagyi már egy kicsit komolyabb vállalkozás, de azért nem sokkal, itt sem bonyolódik a technológia. A hozzávalók azonban már egy kicsit kacifántosak. Kell hozzá mindenekelőtt mentaszirup, vagy mentaszörp, ez ugye nem biztos, hogy van otthon, de szerencsére könnyen beszerezhető, sőt friss mentát is használhatunk. A másik, ami a szín miatt kell hozzá, a spirulina alga por. A spirulina igazi szuper élelmiszer, de nem hagy nyomot a fagyi ízén. A megmaradt algaport felhasználhatjuk turmixokba, sütibe, de ha nem fontos annyira a szín, akkor le is mondhatunk róla. És persze szükségünk lesz csokicseppekre vagy csokidarabokra. Ezzel hintjük majd meg a már elkészült zöldes mentás fagyit.
Banánfagyi variációk
Hozzávalók 1 adaghoz
alap
- 1 kilogramm banán
nutellás verzió
- 5 evőkanál Nutella
pina coladas verzió
- 1 marék fagyasztott ananász
- 3 evőkanál kókusztej
- 1 evőkanál fehérrum (opcionális)
after eight verzió
- 1 evőkanál mentaszirup
- 1 evőkanál spirulina alga por
- 1 marék csoki csepp
- 1 csipet só
Elkészítés:
A banánokat pucoljuk meg és karikázzuk fel. Tegyük zacskóba és be fagyasztóba néhány órára. A fagyott banánokat szórjuk késes aprítóba és pürésítsük két lépésben. Az elkészült fagyos banánkrémet tegyük a zárható dobozba és vissza a fagyasztóba, vagy azonnal szertnénk enni, a hűtőbe.
Fotó: Getty Images