Mesésen selymes bazsalikomos paradicsomleves – Gazdag ízek kerülnek a tányérba

paradicsomleves3cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sűrű, zamatos paradicsomleves, elképesztő az ízek kavalkádja ebben a melengető fogásban.

A paradicsomleves igen kedvelt fogás a magyar háztartásokban, igazi hóvégi étel, amit a szűkösebb, spórolós időkben előszeretettel készítenek. Sokan a paradicsomleves készítését nem viszik túlzásba, fognak egy paradicsomkonzervet, abból készül a piros leves.

A recept különlegessége

A mostani recept olasz hangulatú, melyben a friss paradicsom tepsibe kerül, kicsit sütjük, így kellemesen füstös ízt kap majd a végén. Az egyszerű fogásba fokhagyma és karamellizált hagyma is kerül, az olaszos hangulatról a bazsalikom és az oregánó gondoskodik.

A hagymát külön lábasban karamellizáljuk, majd a sült zöldségekkel együtt lepürésítjük, visszatesszük a tűzhelyre, alaplével forrásig főzzük. Az alaplé lehet zöldséges vagy húsos, a receptben írt mennyiséget fokozatosan adagoljuk, így látni fogjuk, emelni kell-e a megadott adagon vagy kevesebb is elég lesz.

A paradicsomlevest tálalásnál megszórhatjuk parmezánnal és friss bazsalikomlevéllel, sőt, akár grillezett sajtos szendvicset is kínálhatunk mellé, úgy lesz csak igazán ütős, vagány kis vacsora.

Bazsalikomos paradicsomleves

paradicsomleves3ct

Hozzávalók 4 személyre

Leves:

  • 10 darab paradicsom
  • 6 gerezd fokhagyma
  • kevés olaj
  • ízlés szerint só és bors
  • 2 fej hagyma
  • 1 csokor bazsalikom
  • 800 milliliter zöldségalaplé
  • 1 teáskanál oregánó

Tálalás:

  • ízlés szerint parmezán
  • ízlés szerint friss bazsalikom
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomokat félbevágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a fokhagymagerezdekkel együtt, sóval, borssal ízesítjük, majd 180 fokos légkeveréses tepsibe toljuk 20-30  percre.

A hagymákat tetszőlegesre vágjuk, kevés olajon elkezdjük karamellizálni.

A paradicsomokat és a fokhagymát konyhai robotgépbe (turmix is jó) tesszük, pürésítjük, majd hozzáadjuk a karamellizált hagymát és a bazsalikomot, az egészet még egyszer pürésítjük.

A selymes paradicsomos pürét visszaöntjük abba a fazékba, amiben a hagymát karamellizáltuk, felöntjük alaplével (zöldséges, de lehet húsos is) és oregánóval fűszerezzük, kóstoljuk, ha szükségesnek érezzük, sóval, borssal ízesítsük. A levest közepes lángon forrásig főzzük, majd tálaljuk.  

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük