Brassói aprópecsenye csirkéből, egészséges változatban: diéta alatt is bátran eheted
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem túl menő étel a brassói manapság, pedig otthon nagyon jól el lehet készíteni: a zsírból visszább vettünk, de a fokhagyma maradt.
A brassói aprópecsenye nehezen leírható étel, aminek nincs egyetlen receptje. Van, aki szárazon, van, aki szafttal készíti, ki sertésből, ki csirkéből, van, aki krumplival, más borsóval vagy mindkettővel keveri. Sokáig az a hír járta, hogy ez az éttermek maradéktemetője, jobb tőle óvakodni, ha az étlapon látjuk, mert csak maradék húsok és maradék köretek összemelegített változatát kapjuk.
Számomra a brassói lényege az alaposan odapirított hús és a sok-sok fokhagyma. Mivel a családom gyűlöli a fokhagymát, máig is szégyellem magam, miközben több fej fokhagymát teszek bele ebbe az ételbe, és félek, hogy esetleg összefutok utána anyukámmal, aki kiszagolja az utált alapanyagot.
Fokhagymatrükk
A brutális fokhagymaszagot azzal a trükkel lehet megelőzni, hogy a fokhagymát nem pirítjuk túl, akkor adjuk a húshoz, mikor már majdnem elkészült. Így nem lesz keserű vagy túlzottan tolakodó, mégis megkapja azt a fontos szerepet, ami itt jár neki.
A legtöbb recept zsírral és sertéssel készíti, majd bő olajban sült krumplival keveri. Én most minden fronton csökkentettem a zsírtartalmon, húsnak csirkét választottam, a krumpli, amit kevertem zellerrel, répával és sütőtökkel, sütőben sült. A végén mindent összepirítottam.
Brassói aprópecsenye
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm csirkemellfilé
- 3 evőkanál olaj
- só
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 darab krumpli
- 300 gramm sütőtök
- 1 kisebb gumó zeller
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
Először a zöldségeket sütjük meg. A sütőt előmelegítjük 200 fokon.
A krumplit, sütőtököt, zellert meghámozzuk és felkockázzuk. Egy sütőlapra szórjuk, meglocsoljuk olajjal, sózzuk és alaposan elkeverjük. A sütőbe toljuk, puhára sütjük.
A csirkét falatnyi darabokra vágjuk, a fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk.
Egy nagy, vastag aljú serpenyőt forróra hevítünk, olajat öntünk bele, majd hirtelen megpirítjuk rajta a húst. A legjobb, ha több részletben dolgozunk, hogy biztosan odapiruljon kívülről, de ne száradjon ki. Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a fokhagymát, a már megpuhult zöldségeket, az egészet összerázogatva megpirítjuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors