
A békebeli rizskoch diétás változata: bulgurból is nagyon finom
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Nem tudom, ki hogy van vele, nekem a rizskochról a nagymamám arca ugrik be. Nem telt el olyan hét, hogy ne csinált volna.
Ő mazsola nélkül készítette, mert tudta, hogy finoman szólva sem vagyok barátságban az aszalt szőlőszemekkel, és lekvár helyett málnaszörppel öntötte nyakon. Ilyenek ezek a nagymamák, bármit megtesznek az unokákért. A rizskoch annyira összetartozott a nagymamámmal, hogy mióta nincs közöttünk, nem is csináltam.
Pedig rém egyszerű az elkészítése, csak felvert tojásfehérjével meglazított, kicsit masszívabb tejberizst kell készíteni, óvatosan összekeverni, majd sütőben pirosra sütni. Vacsorára is tökéletes, de egy finom bab- vagy gulyásleves után második fogásként is megállja a helyét.
Egy ideje jobban odafigyelek az egészséges táplálkozásra, igyekszem az olyan hagyományos recepteket is egészségesebbé, diétásabbá tenni, amelyek alapból nem feltétlenül illeszthetők be a modern táplálkozásba. Egyszer csak eszembe jutott a rizskoch, és ahogy a recepteket böngésztem, ráleltem a bulgurkochra.
Ez teljes mértékben a rizskoch analógiájára épül, csak a bulgur miatt lassabban felszívódó szénhidrátot tartalmaz. Természetesen cukor helyett használhatunk valamilyen természetes édesítőt, például eritritet, és akkor már meg is nyugtathatjuk a lelkiismeretünket. Cukormentes lekvárral tálaljuk.
A bulgurkoch esetében a kérdés ugyanaz marad: mazsolával vagy anélkül készítsük? Én mazsolamentesen csinálom. És ti?
Bulgurkoch

Hozzávalók 2 adaghoz
- 150 gramm bulgur
- 1 deciliter víz
- 3 deciliter tej vagy növényi tej
- 50 gramm eritrit vagy bármilyen édesítő
- 1 csomag xilites vaníliás cukor vagy vanília aroma
- 3 darab tojás
- 25 gramm vaj
- 1 csipet só
- opcionális reszelt citromhéj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra
Keverjük hozzá a citromhéjat, az édesítőt és a vaníliát. Pihentessük, hogy a maradék tejet is beszívja. A tojásokat közben válasszuk szét. A sárgáját keverjük habosra a vajjal, és adjuk a bulgurhoz. A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, és óvatosan forgassuk a masszához.
Öntsük egy tepsibe, és 30 percig süssük, amíg a teteje meg nem pirul. Lekvárral tálaljuk.
Fotó: Szász Eszter/Só&Bors