Egyszerű céklás, datolyás energiagolyó: szuper egészséges nassolnivaló
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem csak rettentő egészséges, az íze is említésre méltó: isteni finom, ragacsos, gyümölcsös, fűszeres desszert, ráadásul tényleg alig van vele munka.
A céklából nemcsak leves, köret, illetve isteni savanyúság készülhet, hanem desszert is. A cékla szuper egészséges, igazi vitaminbomba, tele van antioxidánsokkal, főleg kálium, magnézium, vas, A-, C- és B6-vitamin található benne. Vastartalma miatt jó választás lehet a vérszegényeknek, de a vérkeringést is javítja.
Ebben az energiagolyóban datolya, kókusz, kakaó és fahéj kerül a cékla mellé, cukor nem, csak méz vagy juharszirup édesíti. Ha szeretnénk, fehérjeport is tehetünk bele, ehhez az adaghoz 70 grammra van szükség.
Ha idegenkedtek ilyen formában a céklától, használhattok kevesebbet is, de akkor a datolya és a kakaó arányát emeljétek meg. A kókuszreszelék egy részét darált magvakra cserélhetitek, a lényeg, hogy legyen kötőanyag, formázható massza legyen belőle.
Céklás energiagolyó
Hozzávalók 20 darabhoz
- 2 közepes darab cékla (főtt)
- 4 darab datolya
- 2 bögre kókuszreszelék (+ a forgatáshoz)
- 70 gramm kakaópor (cukrozatlan)
- 1 evőkanál juharszirup vagy méz
- 1 csipet fahéj
Elkészítés:
Első lépésként főzzük vagy pároljuk meg a céklát, majd hámozzuk meg. Vágjuk kis darabokra.
Tegyük a céklát egy aprítógépbe, majd pürésítsük. Tegyük hozzá a kimagozott datolyát, azzal együtt is dolgoztassuk a gépet, míg pépes massza nem lesz belőle.
Tegyünk hozzá minden más hozzávalót, azokkal együtt is dolgozzuk össze. A kókuszreszeléket kisebb adagokban adjuk hozzá, nem feltétlenül kell bele az összes, ha úgy látjuk, nem kell több, formázható a massza, elég lesz. A mézből először 1 evőkanállal tegyünk bele, utána tudjuk még édesíteni, ha szükséges.
Ha ragacsos a massza, tegyük 1 órára hűtőbe, de nem kötelező. Formázzunk gömböket kb. 1 evőkanálnyi adagokból, majd forgassuk őket kókuszreszelékbe. Hűtőben sokáig elállnak.
Fotó: Getty Images