Ropogós szélű sajtos pizza úgy, ahogy Chicagóban szeretik: tortaformában is elkészíthető
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A hatalmas chicagói pizza serpenyőben készül, a széle ropogós, a bőséges feltét pedig nem a szokványos módon kerül a tésztára.
Úgy tartják, hogyha igazán finom pizzát szeretnénk enni, akkor azt az ígéret földjén, Amerikában kell keresni, azon belül is New York-ban. A vékony tésztájú pizzáról ódákat zengenek, van azonban egy versenytársa, a chicagói pizza, ami hatalmas, vastag tésztájú, látványra olyan, mint egy gazdagon megpakolt húsos pite.
A gazdag pizza megalkotásánál fontos, hogy hőálló, vastag szélű serpenyőbe igazgassuk a tésztát, ha nincs ilyenünk, tortaforma is tökéletes lesz. Azért lesz szükségünk magas falú formára, mert a tésztából a serpenyő (tortaforma) oldalára is jutnia kell, hiszen így a bőséges töltelék nem fog túlcsordulni. Ahogy már említettem, a chicagói pizzára nem a megszokott módon kerül a feltét, fordítva fogjuk a tésztára pakolni, ami azt jelenti, hogy a sajttal kezdünk, a rétegezés zárása pedig a sűrű paradicsomszósszal történik.
A pizzára bármilyen feltét mehet, viszont ha igazi chicagói stílusban szeretnénk elkészíteni, akkor darált marha- vagy sertéshús kerüljön a paradicsomszósz alá.
Chicagói pizza
Hozzávalók 4 személyre
Tészta:
- 230 milliliter meleg víz
- 10 gramm élesztő (friss vagy por)
- 1 teáskanál cukor
- 350 gramm finomliszt
- 70 gramm kukoricaliszt
- 1 teáskanál só
- 5 gramm sütőpor
- 70 milliliter olaj
- vaj vagy olaj a forma kikenéséhez
Pizzaszósz:
- 1 fej hagyma
- 1 teáskanál chilipor
- 1 csipet só
- kevés olaj
- 1 teáskanál bors
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál oregánó
- 400 gramm sűrített paradicsom
Feltét:
- 20 dekagramm sajt
- 20 dekagramm darált marha- vagy sertéshús
Elkészítés:
A meleg vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, pár percig hagyjuk pihenni, majd beleöntjük a lisztet, kukoricalisztet, sót, sütőport, olajat. Az alapanyagokat egybegyúrjuk, akkor jó a tésztánk, ha ruganyos, könnyen elválik a tál falától. Lefedve, meleg helyen 1 órát pihentetjük.
Pizzaszósz:
A finomra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, 1-2 perc után hozzáadjuk az összes fűszert, majd ráöntjük a sűrített paradicsomot és egybeforraljuk vele.
Pihenés után a tésztát olajjal kikent formában eldolgozzuk, külön ügyeljünk rá, hogy a forma széleire is kerüljön a tésztából, majd fedjük le, még 20-30 percet pihentessük. Utána pakolhatjuk a feltéteket a tésztára: a sajttal kezdünk, majd a darált hús következik, utána paradicsomszósszal fedjük. 180 fokos előmelegített sütőben 20-35 percig sütjük, tálalásnál, ha szeretnénk, kevés reszelt parmezánnal vagy finomra vágott petrezselyemmel megszórhatjuk.
Fotó: Getty Images