Így készül a legfinomabb csokimáz kakaóporból: fényes és könnyen szeletelhető
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha nincs otthon táblás csoki, akkor is készíthetsz fényes mázat, kakaóporból is mennyei lesz.
Bár általában az olvasztott csokiból készült krémeket és mázakat preferálom, kakaóból is készülhet fényes és isteni bevonat, csak annyi a titok, hogy jó minőségű kakaóport és vajat kell használni hozzá. Míg a csokiból készült máz, ha nincs benne elég vaj, törik, illetve nem mindig lesz szép fényes, addig a kakaóporos változat könnyen szeletelhető és krémes.
A kakaóporos máz másik nagy előnye, hogy elronthatatlan, persze vigyázni kell, hogy ne égjen le, de nem kell attól félni, hogy gombóccá áll össze, mint a túlhevített kakaóvaj. Az pedig csak ráadás, hogy biztosan minden van hozzá otthon, nem kell a boltba leszaladni, ha gyorsan szeretnél mutatós sütit készíteni.
Az alábbi mennyiség egy tepsi (23x33 centis) sütemény tetejére elég.
Csokimáz
Hozzávalók 1 adaghoz
- 10 dekagramm porcukor
- 8 dekagramm vaj
- 3 evőkanál kakaópor
- 1 evőkanál tej
Elkészítés:
A porcukrot és a kakaóport keverjük össze egy kis lábasban, majd öntsük rá a tejet és kockázzuk rá a vajat. Melegítsük őket össze alacsony lángon. Várjuk meg, míg az összes vaj elolvad, elvegyül a krémben, majd még egy kis ideig melegítsük, de folyamatosan kevergessük, nehogy leégjen. Ha a cukor is szépen elolvadt, nem szemcsés, kapcsoljuk le a lángot.
Forrón öntsük a sütemény tetejére, mert gyorsan megszilárdul, egy spatulával egyengessük el rajta. Várjuk meg, míg kihűl, utána szeleteljük csak a süteményt.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors