Omlós pitetésztába csomagolt csokoládés meggy - A töltelék szinte lekvárrá sül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Első ránézésre lehet, hogy bonyolultnak tűnik, de nem igényel nagy hozzáértést ez a látványos, isteni finom sütemény.
Szuper látványos, isteni finom és még nem is különösebben bonyolult ez az újragondolt meggyes pite. Az alapja kakaós pitetészta, annyi különbséggel, hogy nemcsak hideg vízzel, hanem hideg tejjel együtt kell tésztává gyúrni az alapanyagokat.
Kinézetre azonban nem pitére, sokkal inkább galette-re hasonlít, ugyanis az omlós, kakaós tésztát meg kell tölteni, majd a széleit ráhajtani, így kapjuk meg ezt a csodaszép süteményt. Nem kell megijedni, sem a technológiája, sem az alapanyagok listája nem bonyolult, ráadásul a tészta pihentetési idejét leszámítva nem sok munka van vele.
A töltelékbe bőven kerül csokoládé is, ettől még finomabb, még krémesebb lesz az összhatás. Érdemes egy kis kukoricakeményítővel bekeverni a meggyet, így nem áztatja majd el annyira a tésztát, inkább lekvárrá sül a sütőben.
Csokoládés-meggyes pite
Hozzávalók 12 személyre
Tészta:
- 200 gramm liszt
- 2 evőkanál kakaópor
- 50 gramm cukor
- 1 csipet só
- 140 gramm hideg vaj
- 3 evőkanál hideg tej
- 3 evőkanál hideg víz
- 1 darab tojás (kenéshez)
- 1 evőkanál cukor (szóráshoz)
Töltelék:
- 500 gramm meggy
- 50 gramm barna cukor
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 90 gramm ét- vagy tejcsokoládé
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
A lisztet, a kakaót, a sót és a cukrot keverjük össze. Kisebb darabokban adjuk hozzá a hideg vajat, gyorsan dolgozzunk, hogy ne olvadjon meg, morzsoljuk el a vajat. Evőkanalanként adjuk hozzá a tejet és a vizet, majd formázzuk gombóccá a tésztát. Ezt a folyamatot robotgéppel is elvégezhetjük. Csomagoljuk a tésztát folpackba, majd tegyük a hűtőbe legalább egy órára.
Amíg a tészta pihen, magozzuk ki a meggyet, vágjuk félbe. A csokoládét daraboljuk össze.
Egy kisebb tálban keverjük össze a meggyet, a cukrot és a keményítőt. Tegyük félre.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 0,5 centiméter vékony körre, majd tegyük át a tepsibe. Szórjuk az összetört csokoládét a tésztára, a széleken kb. 3 centi helyet hagyjunk szabadon. A meggyet szórjuk a csokoládéra úgy, hogy minél kevesebb folyadékot kanalazzunk a tésztára.
A kör széleit hajtsuk be a meggyes-csokis töltelékig, nyomkodjuk picit le. Kenjük meg a széleket tojással, illetve szórjunk rájuk kb. 1 evőkanál cukrot. Az 1 evőkanál vajat vágjuk apró darabokra, majd szórjuk a meggyes töltelék tetejére.
Toljuk a sütőbe, kb. 25-30 percig süssük. Hagyjuk hűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Getty Images