Egyszerű keverem-kavarom muffin – Nagyon puha és szaftos a csokis tészta
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tészta szaftosságáról a cukkini gondoskodik, ez a zöldség ízben nem dominál, de állagban nagyon sokat dob minden süteményen.
A muffin annyira egyszerű műfaj, mégis nagyon változatos: az alapanyagait a végtelenségig lehet variálni, lehet csokis, vaníliás, gyümölcsös, natúr, készülhet joghurttal, tejjel, olvasztott vajjal vagy olajjal, mindenhogyan isteni. Az alábbi verziót a nyár egyik kedvenc zöldségével, cukkinivel gazdagítottuk.
Mivel a cukkininek alapvetően semleges íze van, inkább csak a muffin állagán érződik, sokkal szaftosabb, puhább lesz a tészta még napok múlva is. Nagyon fontos, hogy a reszelt cukkinit alaposan kinyomkodjuk, lecsöpögtessük, mert ha sok nedvesség marad benne, eláztathatja a tésztát.
Cukkinis muffin
Hozzávalók 12 darabhoz
- 150 gramm cukkini (reszelt)
- 70 gramm barna cukor
- 80 milliliter növényi olaj
- 2 darab tojás
- 120 milliliter zsíros tej
- 225 gramm liszt
- 30 gramm kakaópor
- 0.5 evőkanál sütőpor
- 0.25 teáskanál szódabikarbóna
- 75 gramm étcsokoládé
- 1 csipet só
Elkészítés:
A cukkinit reszeljük le, majd 150 grammnyi reszelt cukkinit tegyünk egy szűrőbe, hogy lecsöpögjön. Nyomkodjuk ki belőle a nedvességet, majd tegyük félre.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljük ki a muffinformákat papírral, vagy vajazzuk ki őket.
Egy nagy tálban keverjük össze a cukrot és az olajat, míg a cukor el nem vegyül benne teljesen. Keverjük hozzá a tojásokat, majd a tejet is.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, kakaóport, sót. Óvatosan keverjük egybe a nedves és a száraz hozzávalókat.
Egy spatula segítségével keverjük bele a tésztába a reszelt cukkinit és az apróra darabolt csokoládét is.
Öntsük a tésztát az előkészített formákba, majd 20 percig vagy tűpróbáig süssük.
Fotó: Getty Images