Főzz lekvárt dinnyehéjból: a legjobb maradékmentő recept
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A dinnyehéj nemcsak hogy ehető, nagyon finom is lehet, töltsd fel a kamra polcát a belőle készült lekvárral.
Ha eddig kidobtad a dinnyehéjat, mától egész biztosan nem fogod, mennyei lekvárt főzhetsz belőle. A dzsem a dinnye héjának fehér részéből készül, de érdemes egy kevés piros dinnyehúst is hagyni rajta, hogy picit édesebb legyen a végeredmény. Nem kötelező, de ajánlott egy darab almát is főzni a lekvárba, amely pektintartalmánál fogva sűríti a dzsemet, miközben természetes édességével az ízéhez is hozzájárul.
Az alábbi adag 1 kis üveg lekvárhoz elegendő, de bátran emeld meg a mennyiségeket, főként akkor, ha jó sok dinnyehéj maradt a kerti partiról, amit nem szeretnél a kukába dobni.
Fontos a folyamatos kevergetés
Mivel folyadék nem kerül a dinnyehéjra - a citromleven kívül -, könnyen odaég, úgyhogy tartsd rajta a szemed, folyamatosan kevergetve főzd, ne hagyd magára.
Dinnyehéjlekvár
Hozzávalók 3 decihez
- 4 bögre görögdinnyehéj
- 1 bögre cukor
- 1 nagy darab alma
- 1 darab citrom
Elkészítés:
Készítsünk elő egy 2,5 decis bögrét.
Vágjuk le a héjról a külső, kemény, zöld részt. A belső felén nem baj, ha marad egy vékony réteg piros dinnyehús, picit édesebb lesz tőle a lekvár. Vágjuk össze kisebb kockákra a fehér részt. Mérjünk ki belőle 4 bögrényi adagot.
Az almát pucoljuk meg, szedjük ki a magházát, vágjuk akkora kockákra, mint a dinnyét.
Tegyük a gyümölcsöket, a cukrot és a citrom kifacsart levét egy lábasba. Folyamatosan kevergetve melegítsük forrásig. Mikor a cukor elolvadt, vegyük lejjebb a lángot, majd addig főzzük, míg a héj átlátszó és puha nem lesz, közben kevergessük, nehogy leégjen. Nagyjából 60-90 perc alatt puhul meg a héj.
Ha kész, húzzuk le a tűzről, hagyjuk picit hűlni, majd botmixerrel pürésítsük - ha szeretnénk.
Töltsük a lekvárt egy 3 decis befőttesüvegbe, majd zárjuk le. Vizes dunsztolással tartósítsuk, erről a műveletről itt írtunk korábban.
Csipesz segítségével vegyük ki az üveget a forró vízből, edényfogó segítségével szorítsuk rá a tetőt. Fordítsuk fejjel lefelé, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Felbontás után hűtőben tároljuk.
Fotó: Getty Images