Édeskrumplival készül ez az izgalmas tócsni: akkor jó, ha kívül ropog
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A tócsninál egyszerűbb ételt aligha találni, hiszen nem áll másból, mint reszelt krumpliból, amit fűszerekkel teszünk ízesebbé, majd olajban sütünk ki.
Tócsni vagy latkesz, ez a reszelt krumplis, tojásos, lisztes finomság igazi éhségűző, gyorsan összedobható étel. Rengetegféle néven fut, többek között bodag, prósza vagy lapcsánka elnevezéssel is illetik.
Krumpli mellett vagy helyett sokan készítik sütőtökkel, céklával vagy akár karfiollal is. A latkesz egyébként a Hanukának, vagyis a Fény ünnepének egyik fő étele. Hanuka 8 napja alatt ugyanis olajban sült ételek kerülnek az asztalra, olyanok, mint a fánk és a tócsni.
Édeskrumplis tócsni
Hozzávalók 6 adaghoz
- 225 gramm krumpli
- 225 gramm édeskrumpli
- 0.5 fej hagyma
- 1 marék petrezselyem
- 2 darab tojás
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 3 evőkanál liszt
- 1 ízlés szerint olaj (sütéshez)
Elkészítés:
Nagy lyukú reszelőn reszeljük le a krumplikat, és tegyük egy papírtörlőre, hogy a nedvességet felitassa. Egy nagy edényben keverjük össze a reszelt krumplit, az apróra vágott hagymát, az összeaprított petrezselymet, a tojást, a sót és a borsot. Egy villával óvatosan keverjük össze, és evőkanalanként adagoljuk hozzá a lisztet.
Egy serpenyőben olajat forrósítunk, és kanállal kimért adagokban sütjük meg a tócsnikat, oldalanként 2-3 percig. A kész darabokat papírtörlőn csepegtessük le.
Fotó: Getty Images