
Édeskrumplival készül ez az izgalmas tócsni: akkor jó, ha kívül ropog

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
A tócsninál egyszerűbb ételt aligha találni, hiszen nem áll másból, mint reszelt krumpliból, amit fűszerekkel teszünk ízesebbé, majd olajban sütünk ki.
Tócsni vagy latkesz, ez a reszelt krumplis, tojásos, lisztes finomság igazi éhségűző, gyorsan összedobható étel. Rengetegféle néven fut, többek között bodag, prósza vagy lapcsánka elnevezéssel is illetik.
Krumpli mellett vagy helyett sokan készítik sütőtökkel, céklával vagy akár karfiollal is. A latkesz egyébként a Hanukának, vagyis a Fény ünnepének egyik fő étele. Hanuka 8 napja alatt ugyanis olajban sült ételek kerülnek az asztalra, olyanok, mint a fánk és a tócsni.
Édeskrumplis tócsni

Hozzávalók 6 adaghoz
- 225 gramm krumpli
- 225 gramm édeskrumpli
- 0.5 fej hagyma
- 1 marék petrezselyem
- 2 darab tojás
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 3 evőkanál liszt
- 1 ízlés szerint olaj (sütéshez)
Elkészítés:
Nagy lyukú reszelőn reszeljük le a krumplikat, és tegyük egy papírtörlőre, hogy a nedvességet felitassa. Egy nagy edényben keverjük össze a reszelt krumplit, az apróra vágott hagymát, az összeaprított petrezselymet, a tojást, a sót és a borsot. Egy villával óvatosan keverjük össze, és evőkanalanként adagoljuk hozzá a lisztet.
Egy serpenyőben olajat forrósítunk, és kanállal kimért adagokban sütjük meg a tócsnikat, oldalanként 2-3 percig. A kész darabokat papírtörlőn csepegtessük le.
Fotó: Getty Images