Egyszerű, csupa fahéj muffin ropogós cukorba forgatva: isteni finomság 20 perc alatt
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Amikor rátaláltam erre a receptre, nem volt kérdés, hogy meg fogom sütni: annyira jól nézett ki és annyira jól hangzott, hogy másnap el is készítettem.
Formára muffin, de ízre valami egészen más: kicsit az amerikai fahéjas fánkgömbök ízét idézi meg. Nekem még a Mekis almás pite is eszembe jutott róla: ne kérdezzétek, miért, mivel gyümölcs egyáltalán nincs benne, talán a sok-sok fahéj teszi.
Annyi biztos, hogy hatalmas sikere lett otthon: az első adagot se perc alatt elkapkodták, de még az ovis unokatesóim is megettek 3-3 darabot belőle - nem is tudom, hogy fért beléjük. Annyira hamar elfogyott, hogy jóformán meg se tudtam kóstolni, úgyhogy másnap már sült is belőle a következő adag.
Nem élesztős, sütőporral készül
Habár a tésztája hasonlít az amerikai fánkgömbre, nem élesztővel, hanem sütőporral készül. Egy elég sűrű tésztát fogunk kapni, még úgyis, hogy változtattam picit a recepten, több tejjel és fahéjjal készítettem. A muffinok tetejét fahéjas cukorba kell hempergetni, ettől nem csak szebb lesz, az ízén is sokat dob.
Csupa fahéj muffin
Hozzávalók 10 adaghoz
Tészta
- 1.5 bögre liszt
- 0.5 bögre kristálycukor
- 1.5 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál fahéj (őrölt)
- 0.25 teáskanál szerecsendió (őrölt)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 darab tojás
- 0.75 bögre tej
- 80 gramm vaj (olvasztva)
Teteje
- 0.33 bögre kristálycukor
- 2 teáskanál fahéj (őrölt)
- 20 gramm vaj (olvasztva)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét. Vajazzuk ki a muffinformákat, ha nem szilikont használunk.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport, sót, fahéjat, szerecsendiót. Egy másik edényben verjük fel a tojást, keverjük hozzá a tejet, olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.
Adjuk a nedves hozzávalókat a szárazhoz, keverjük össze alaposan, jó sűrű, de folyósabb állagú masszát kell kapnunk.
Töltsük meg a muffinformákat körülbelül félig, maximum háromnegyedig a tésztával, 20-25 percig süssük őket. Hagyjuk őket hűlni a formában.
Egy kis tálban keverjük össze a cukrot és a fahéjat, egy másik tálban pedig olvasszuk meg a vajat. A muffinok tetejét mártsuk az olvasztott vajba, majd tegyük a fahéjas cukorba úgy, hogy mindenhol bevonja. Készen is vagyunk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors