Klasszikus frankfurti leves: a rengeteg zöldségtől nagyon laktató
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Akik ki nem állhatják a virslit, azok is adjanak egy esélyt ennek az ételnek, a frankfurti levesben teljesen új értelmet nyer.
Mivel egy ideje már nem tudtunk hazamenni, elkezdtem hiányolni az otthoni ízeket. Egyik nap felhívtam nagymamámat, mondta, hogy éppen frankfurti levest főz. Több se kellett, én is nekiálltam rögtön, és bár nem teljesen az ő verzióját reprodukáltam, nagyon nagy sikere lett.
Én egy hatalmas fej kelkáposztát vettem a boltban, így bőven elég volt a fele a levesbe, de máskülönben egy kisebb fej egész is mehet bele. Az én változatomba krumpli és leveszöldség is került, így a káposztával és virslivel együtt nagyon sűrű és laktató végeredmény született.
Aki szeretné, tejfölös-lisztes habarással sűrítheti, de én ennek egyáltalán nem éreztem szükségét, így a tejfölt egyszerűen csak belekevertem a főzés végén a levesbe.
Fankfurti leves
Hozzávalók 8 adaghoz
- 1 evőkanál olaj
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 darab krumpli
- 2 darab sárgarépa
- 1 darab fehérrépa
- 1 kis fej kelkáposzta (fél nagy fej)
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 mokkáskanál kömény (őrölt)
- 15 dekagramm frankfurti virsli
- ízlés szerint só, bors
- 150 gramm tejföl
- 2.5 liter víz
Elkészítés:
A hagymát, burgonyát hámozzuk meg, vágjuk kockákra, a fokhagymát pucoljuk meg, a répákat hámozzuk meg, vágjuk karikákra. A kelkáposzta fedőleveleit szedjük le, az alatta lévő leveleket mossuk át alaposan, majd csíkozzuk össze.
Egy lábasban melegítsük meg az olajat, majd dobjuk rá az összekockázott hagymát, mikor kezd dinsztelődni, szórjuk rá a fűszerpaprikát és a köményt. Egyet keverjünk rajta, majd dobjuk rá a krumplit és a répákat. Alaposan keverjük össze a zöldségeket a fűszeres, hagymás alappal, majd öntsük fel 2,5 liter vízzel.
Mikor forr a víz, dobjuk bele egészben a 2 gerezd fokhagymát, majd az összecsíkozott kelkáposztát. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt kb. 25-30 percig főzzük, míg minden zöldség meg nem puhul. A kelkáposzta maradhat picit roppanós is, de szét is lehet főzni.
Ha az összes zöldség puha, dobjuk a levesbe a felkarikázott virslit. Ezzel együtt is főzzük 5 percig.
Mikor kész, keverjünk bele egy kis doboz tejfölt - ízlés szerint tálalásnál is hozzáadhatjuk a tejfölt -, majd keverjünk rajta egyet, pár percig főzzük, majd kapcsoljuk le alatta a lángot.
Melegen, akár plusz tejföllel kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors