Selymes, gesztenyés krémmel töltött piskótarolád: mutatós és nagyon finom

grcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A piskótarolád töltelékében a gesztenye több formában is érvényesül, elképesztően finom, látványos desszert.

A feltekert tésztába gesztenyelekvár és habtejszín kerül - a gesztenyéhez remekül illik a rum, ezért érdemes azt is belekeverni, de kávéval dúsítva is ki lehet próbálni.

Hogy minél különlegesebb legyen a desszert, a gesztenyét több textúrában érdemes belecsempészni a tekercsbe. A töltelék gesztenyemasszából vagy lekvárból is készülhet, ha pedig van kéznél néhány darab sült gesztenye, bele lehet kockázni azt is a krémbe.

A sütemény sarkalatos pontja a díszítés. A töltelékből biztosan marad majd, de ez nem baj, sőt, habzsákba töltve, bármilyen formában a roládra adagolható. Ha mégis elfogyna a krém, vagy mást szeretnél a tetejére tenni, csokimázzal vagy sima gesztenyepürével is remekül fog mutatni a gesztenyés rolád.

Gesztenyés tekercs

gtct

Hozzávalók 4 személyre

  • 3 darab tojás
  • 10 gramm cukor
  • 20 milliliter olaj
  • 30 milliliter tej
  • 60 gramm liszt
  • 50 gramm cukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 225 gramm gesztenyelekvár
  • 2 teáskanál rum
  • 150 milliliter habtejszín
  • 6 darab sült gesztenye
  • 150 gramm gesztenyepüré
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját keverjük fehéredésig a cukorral (10 gramm), majd az olajat, a tejet is forgassuk bele.

A kikevert tojássárgájába szitáljuk bele a lisztet és a kakaót (el is hagyható), keverjük csomómentesre.

A tojásfehérjéből verjünk kemény habot, miközben a cukrot (50 gramm) folyamatosan adagoljuk  hozzá.

A felvert tojásfehérjét kisebb adagokban keverjük a tojássárgájához, majd a masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe. 180 fokos előmelegített sütőben 10-15 perc alatt süssük meg (sütésnél tűpróbát kell alkalmazni).

A megsült tésztát borítsuk tiszta konyharuhára, a sütőpapírt húzzuk le a tészta másik feléről.

A gesztenyelekvárt kanalazzuk keverőtálba, majd keverjük bele a rumot. (Gesztenyelekvár helyett gesztenyepüré is használható.)

A habtejszínt verjük kemény habbá.

A tésztalapot kenjük meg a gesztenyelekvárral, majd kanalazzuk rá a habtejszínt is, a tetejét szórjuk meg kockára vágott sült gesztenyekockákkal. Óvatosan tekerjük fel a tésztát, tegyük a hűtőbe 1 órára.

A megmaradt habot gesztenyepürével keverjük egybe, töltsük habzsákba és tegyük 1 órára hűtőbe.

A hűtőben töltött pihenő után ízlés szerint adagoljunk a habzsákba bekészített gesztenyés krémből a rolád tetejére.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük