Pillekönnyű, tejkrémmel töltött piskóta: készítsd el otthon a nagy kedvencet
Selymes, édes tejkrém és puha, légies piskóta találkozása ez a sütemény, csak szeretni lehet!
Sokak kedvenc desszertjét, a Kinder Paradisót próbáltuk meg újraalkotni házilag, a végeredmény pedig hatalmas sikert aratott! A tésztája habkönnyű és légies lett, a krém pedig mennyei, édes, selymes, egy valódi álom.
Bár picit időigényes a süti elkészítése, nem nehéz, a részfolyamatok mind-mind egyszerűen kivitelezhetők, főleg, ha az alábbi tippeket követed. Hogy a krém és a tészta is tökéletes legyen, ezekre figyelj!
Tészta
- A tojáshabot spatulával forgasd a többi alapanyaghoz, úgy nem törik össze.
- Keverj egy kevés sütőport is a tésztába, úgy biztosan szépen megnő.
- Ne ijedj meg, ha a sütőből kivéve kicsit összeesik a piskóta, ez természetes.
- Várd meg, míg teljesen kihűl, mielőtt továbbdolgoznál vele.
Krém
- Várd meg, míg teljesen kihűl a tejes krém alapja, különben a tejszínhab megolvad, szétfolyik.
- A habtejszínhez keverj egy zacskó habfixálót is, így garantáltan stabil habot kapsz majd a végén.
A kész sütit mindenképp tedd a hűtőbe 2-3 órára, mielőtt szeletelnéd!
Tejkrémmel töltött piskóta
Hozzávalók 6 szelethez
Piskóta:
- 4 db tojás
- 220 g cukor
- 2 tk vaníliakivonat
- 80 g keményítő
- 3 ek liszt
- 1 tk sütőpor
Töltelék:
- 120 ml tej
- 2 ek keményítő
- 1 ek méz
- 2 tk vaníliakivonat
- 200 ml habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 3 ek porcukor (+ a tetejére)
Elkészítés:
Kezdjük a töltelékkel: a tejet és a keményítőt keverjük össze egy kis lábasban, míg utóbbi fel nem oldódik benne. Tegyük alacsony lángra, majd folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik. Ekkor húzzuk le a tűzről, keverjük bele a mézet és a vaníliakivonatot. Fedjük le a krémet folpackkal (úgy, hogy érintkezzen a krémmel), majd tegyük félre, míg szobahőmérsékletűre hűl.
Közben készítsük el a piskótát: melegítsük elő a sütőt 160 fokra, béleljünk ki sütőpapírral egy 22x22 centis tepsit, az oldalaira is jusson.
Egy nagy tálban keverjük össze a keményítőt, lisztet, sütőport, tegyük félre.
A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét verjük habbá. Mikor már hófehér és kezd összeállni habbá, kezdjük el hozzáadni a cukor felét, közben folyamatosan keverjük. A végére egy fényes, kemény habot fogunk kapni.
Egy harmadik tálban verjük habosra a tojássárgáját és a cukor másik felét, adjuk hozzá a vaníliakivonatot is. Akkor jó, mikor kivilágosodik a színe.
Keverjük a lisztes keverék egyharmadát a tojássárgájához, egy spatulával forgassuk össze. Ekkor adjuk hozzá a tojáshab egyharmadát, azzal is óvatosan forgassuk össze. Ezt addig ismételjük, míg az összes lisztet és tojáshabot bele nem kevertük, és egy könnyed, csomómentes tésztát nem kaptunk.
Öntsük a tésztát a tepsibe, egyengessük el, majd toljuk a sütőbe 35-40 percre, míg a teteje aranybarna nem lesz. Tűpróbával ellenőrizzük.
Hagyjuk 5 percig hűlni a tepsiben, majd a sütőpapír segítségével emeljük ki, hagyjuk kihűlni.
Folytassuk a tölteléket, ha a tejes krém kihűlt.
A habtejszínt a porcukorral együtt kezdjük el felverni, majd mikor kezd összeállni, adjuk hozzá a habfixálót is. Verjük habbá, majd robotgép segítségével dolgozzuk bele a tejes krémet is.
A kihűlt piskótát vágjuk hosszában félbe, majd az alsó lapon oszlassuk szét a krémet. Tegyük a tetejére a másik lapot, majd az egyészet tegyük a hűtőbe 1-2 órára.
-
2024-04-16 10:16:01
-
2024-04-11 08:32:01
-
2024-04-04 09:36:02
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!