A legragacsosabb brownie receptje: kevés liszttel, rengeteg csokival

brownie3
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Lehet még hova fokozni a brownie alapreceptjét, barna vajjal készítve még sokkal finomabb lesz!

Az igazán ragacsos brownie titka a sok csokiban és vajban, illetve a kevés lisztben rejlik. Az alábbi recept teljesíti ezeket a feltételeket, sőt, még többet is! Mivel az étcsokoládé mellé jó minőségű kakaópor is kerül, nagyon gazdag és intenzíven csokis íze lesz a kész sütinek.

A recept másik különlegessége a barna vaj. Ehhez a vajat kis lángon kell melegíteni, főzni, míg ki nem csapódnak belőle apró, barnára vált részek, és a színe arany, az illata pedig diós, mogyorós nem lesz. Ettől a lépéstől sokkal karakteresebb és finomabb lesz a vaj, a sütemény tésztáját is a köbre emeli. 

Egy dologra figyelj még nagyon: a brownie-t nem szabad túlsütni! Más kevert sütikkel ellentétben itt nem akkor van kész, amikor a fogpiszkáló tisztán jön ki belőle, az az igazi, ha még ragad rá egy kevés csokis morzsa, látszik, hogy ragacsos.

Barna vajas brownie

brownie2

Hozzávalók 16 szelethez

  • 150 g vaj
  • 180 g étcsokoládé
  • 100 g cukor
  • 150 g barna cukor
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 3 db tojás
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 50 g kakaópor
  • 70 g liszt
  • 1 nagy csipet
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 19x25 centis tepsit.

A vajat vágjuk kisebb kockákra, majd tegyük egy kis lábasba. Alacsony lángon kezdjük el megolvasztani. Ha már elolvadt, várjuk meg, míg a színe halványabb aranybarnára vált (kicsapódnak belőle apró, barnára vált részek) és diós illata lesz. Keverjük át, miközben melegszik, hogy egyenletesen barnuljon. Közben hab is képződik a tetején, ez nem baj. Ez a folyamat nagyjából 5-8 percet vesz igénybe. Húzzuk le a tűzről.

Közben az étcsokit vágjuk kisebb darabokra, majd keverjük bele a forró vajba, amint azt lehúztuk a tűzről. Amikor selymes krém lett belőle, öntsük át egy másik tálba, hogy előbb kihűljön, majd tegyük félre.

A cukrokat keverjük habosra a tojással robotgép segítségével, akkor jó, amikor kivilágosodott a színe. Keverjük bele a vaníliát és a kakaóport, majd ha elkevertük benne, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a kézmeleg csokis vajat is. Keverjük alaposan össze.

Adjuk hozzá a lisztet és a sót is, ezt már spatulával forgassuk bele, akkor jó, amikor homogén lesz a massza, de ne keverjük túl sokáig.

Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe, majd toljuk a sütőbe 20-25 percre. Akkor jó, ha a teteje már nem fényes, és ha egy fogpiszkálót beleszúrunk, az nem teljesen tisztán, de nem is folyósan, hanem morzsásan jön ki belőle.

Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnénk.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük