![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Itt a gesztenyeszezon, de tudjuk, hogy mi mindenre jó kedvenc őszi csemegénk?
![gesztenye2eredeticov](https://kep.index.hu/1/0/2967/29679/296799/29679947_aff6395d7277b9625a0a5a62a7efdcb5_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ősszel megérkezik a varázslatos gesztenye, ami önmagában és alapanyagként is felhívja magára a figyelmet.
Ha gesztenye, akkor a legtöbben a habbal megkoronázott édességre, a gesztenyepürére vagy a sült gesztenyére gondolnak, amit otthon is elkészíthetünk. A gesztenye értékes alapanyag, mégsem használjuk gyakran - az előbb említett két megoldáson kívül -, pedig érdemes lenne többször belecsempészni az étrendünkbe.
Mit kell tudni a szelídgesztenyéről?
A szelídgesztenye a bükkfafélék családját erősíti, több ezer évig is elélhet. Magyarországon Kőszegen és környékén 600 éves példányt is találhatunk. Bár termésük hasonlít a vadgesztenyére, nem szabad őket összetéveszteni, ugyanis a vadgesztenye emberi fogyasztásra nem alkalmas! A szelídgesztenye termésére akár 15 évet is várnunk kell, viszont utána nagylelkűen évi 40-60 kg gesztenyével ajándékoz meg minket.
Mire figyeljünk a vásárlásnál?
A gesztenye szeptember végétől egészen márciusig kapható a piacokon, nagyobb szupermarketekben. Mindig gondosan válogassunk, olyan szemeket keressünk, melyek szép fényesek, tapintásuk sima, kissé olajos. Van egy egyszerű vizes teszt, melyet otthon könnyen alkalmazhatunk, így hamar kiderül, friss-e a csemege, amit beszereztünk. Egy vízzel teli tálba tegyük a gesztenyéket, ha a felszínre emelkednek, az sajnos azt jelenti, romlott csemegét vittünk haza. Rossz minőségéről szaga is árulkodik, ami leginkább a penészére hasonlít.
![GettyImages-973746796ct](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3032/30329/303291/30329197_250b06c10085aaae92e5e58b199248fb_wm.jpg)
A gesztenye egészségre gyakorolt hatása
Azon kívül, hogy nagyon finom és illatos, a szelídgesztenye C-vitamin tartalma nagyon magas. Ezen kívül B- és E-vitaminban is bővelkedik, valamint kalcium és kálium található benne. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért, de jót tesz a bőrünknek is, lassítja az öregedést. Magas a rosttartalma, így csökkenti az éhségérzetet, és nem utolsósorban remek zsírégető, mivel gyorsítja az anyagcserét és elősegíti a jó bélműködést.
Mi mindent készíthetünk belőle?
Legtöbbször édességbe csempészve fogyasztjuk, pedig ennél jóval több lehetőség rejlik benne. Ízletes köretet készíthetünk belőle, például a franciák szeretik vajon párolni, sóval, borssal fűszerezni, de még tejszínt is adnak hozzá.
Szárított gesztenyéből készült lisztből kenyeret is lehet sütni, de magas szénhidráttartalma miatt helyettesíthetjük vele a gabonát és burgonyát is. A gesztenyeliszt napjainkban is egyre népszerűbb, köszönhetően a paleolit táplálkozás sikerének.
Legyünk bátrak, és fedezzük fel a gesztenye sokoldalúságát! Készítsünk belőle krémlevest, köretet hús mellé, vagy maradjunk az édes vonalnál és lepjük meg magunkat és szeretteinket egy különleges gesztenyés süteménnyel.
Fotó: Getty Images