Itt a gesztenyeszezon, de tudjuk, hogy mi mindenre jó kedvenc őszi csemegénk?

gesztenye2eredeticov
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ősszel megérkezik a varázslatos gesztenye, ami önmagában és alapanyagként is felhívja magára a figyelmet.

Ha gesztenye, akkor a legtöbben a habbal megkoronázott édességre, a gesztenyepürére vagy a sült gesztenyére gondolnak, amit otthon is elkészíthetünk. A gesztenye értékes alapanyag, mégsem használjuk gyakran - az előbb említett két megoldáson kívül -, pedig érdemes lenne többször belecsempészni az étrendünkbe.

Mit kell tudni a szelídgesztenyéről?

A szelídgesztenye a bükkfafélék családját erősíti, több ezer évig is elélhet. Magyarországon Kőszegen és környékén 600 éves példányt is találhatunk. Bár termésük hasonlít a vadgesztenyére, nem szabad őket összetéveszteni, ugyanis a vadgesztenye emberi fogyasztásra nem alkalmas! A szelídgesztenye termésére akár 15 évet is várnunk kell, viszont utána nagylelkűen évi 40-60 kg gesztenyével ajándékoz meg minket.

Mire figyeljünk a vásárlásnál?

A gesztenye szeptember végétől egészen márciusig kapható a piacokon, nagyobb szupermarketekben. Mindig gondosan válogassunk, olyan szemeket keressünk, melyek szép fényesek, tapintásuk sima, kissé olajos. Van egy egyszerű vizes teszt, melyet otthon könnyen alkalmazhatunk, így hamar kiderül, friss-e a csemege, amit beszereztünk. Egy vízzel teli tálba tegyük a gesztenyéket, ha a felszínre emelkednek, az sajnos azt jelenti, romlott csemegét vittünk haza. Rossz minőségéről szaga is árulkodik, ami leginkább a penészére hasonlít.

GettyImages-973746796ct

A gesztenye egészségre gyakorolt hatása

Azon kívül, hogy nagyon finom és illatos, a szelídgesztenye C-vitamin tartalma nagyon magas. Ezen kívül B- és E-vitaminban is bővelkedik, valamint kalcium és kálium található benne. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért, de jót tesz a bőrünknek is, lassítja az öregedést. Magas a rosttartalma, így csökkenti az éhségérzetet, és nem utolsósorban remek zsírégető, mivel gyorsítja az anyagcserét és elősegíti a jó bélműködést. 

Mi mindent készíthetünk belőle?

Legtöbbször édességbe csempészve fogyasztjuk, pedig ennél jóval több lehetőség rejlik benne. Ízletes köretet készíthetünk belőle, például a franciák szeretik vajon párolni, sóval, borssal fűszerezni, de még tejszínt is adnak hozzá. 

Szárított gesztenyéből készült lisztből kenyeret is lehet sütni, de magas szénhidráttartalma miatt helyettesíthetjük vele a gabonát és burgonyát is. A gesztenyeliszt napjainkban is egyre népszerűbb, köszönhetően a paleolit táplálkozás sikerének. 

Legyünk bátrak, és fedezzük fel a gesztenye sokoldalúságát! Készítsünk belőle krémlevest, köretet hús mellé, vagy maradjunk az édes vonalnál és lepjük meg magunkat és szeretteinket egy különleges gesztenyés süteménnyel.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük