Fotó: Szász Eszter/SóBors
A klasszikus hagymás rostélyos receptje: rengeteg sült hagymakarika takarja be az omlós húst
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Kérek egy hagymás rostélyost hús nélkül! - legszívesebben ezt mondanám a pincérnek, mert annyira szeretem rajta a rengeteg sült hagymát, hogy a hús szinte már nem is hiányzik alóla.
Nem mindig kívánom a húst, de ha igen, a hagymás rostélyos nagy kedvencem. Otthon sem nagy ördöngösség elkészíteni, csak szerezzük be a húst a kedvenc hentesünknél és persze vegyünk sok-sok hagymát hozzá.
Milyen hús kell hozzá?
Alig van olyan hagyományosnak mondott étterem itthon, amelynek az étlapján ne szerepelne hagymás rostélyos. A rostélyos nem más, mint a marha vagy a borjú magas hátszínéből készült omlós sült. Ha otthon készítjük, arra vigyázzunk, hogy ne friss vágásból vásároljuk a húst, mert ha megsütjük, rágós lesz.
A technika
A szeletelése is kíván némi ismeretet. A húst az alapos mosást és szárítást követően a vastagabb végénél kezdjük felvágni, méghozzá a rostokra merőlegesen.
Sose süssük meg teljesen, belül picit maradjon véres. Ha teljesen átsütjük, rágós lesz. Azonnal tálaljuk, de ezt amúgy is így tennénk a frissensülteknél. Arra nagyon kell vigyázni, hogy sütés után jól itassuk le a zsírt -a hagyma esetében is -, hogy ne tocsogjon benne.
Hagymás rostélyos
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 szelet rostélyos
- 2 evőkanál mustár
- 4 fej vöröshagyma
- 100 gramm liszt
- 0.5 csésze olaj (páchoz)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint olaj (sütéshez)
- ízlés szerint pirospaprika
Elkészítés:
Vágjuk karikákra a hagymát, tegyük egy tálba, és szórjunk rá lisztet, majd jól keverjük össze. Bő zsiradékban süssük ropogósra, majd egy papírtörülközőn csepegtessük le.
A húsra tegyük rá a sült hagymát, máris tálalható.