Hal a suba alatt: klasszikus orosz étel, aminek nem csak a színe elképesztő
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Eltelt egy kis idő, mire megtaláltam, hogy ennek a receptnek mi az igazi neve. Sok évvel ezelőtt vettem részt egy orosz tematikájú főzőkurzuson, rengetegféle fogást készítettünk, köztük ezt a halas, céklás krumplis rakottas ételt, amely a hal a bundában nevet kapta, és azonnal óriási kedvenc lett.
Pár nappal az esemény után otthon is elkészítettük, emlékszem, éjfélre lettünk készen, de olyan későn már nem akartuk megkóstolni - meg amúgy is pihentetni kellett a hűtőben.
A hal a bundában, más néven hering bundában vagy hal a suba alatt, az oroszoknál hagyományos ünnepi ételnek számít. Ahogy a neve is mutatja, az alapja olajos hering, amely reszelt krumpli-, főtt tojás- és céklarétegek között pihen. Mindez bőven meglocsolva majonézzel. Egy szó, mint száz, nem kimondottan diétás étel, de megéri a bűnözést.
A hozzávalókat külön kell megfőzni, így az előkészítése kicsit időigényes, de utána a rétegeket pikkpakk egymásra lehet rakosgatni. Érdemes a hűtőben pihentetni pár órát, hogy az ízek összeérjenek és a cékla jó vörösre fesse a majonézt.
A legjobb, ha átlátszó jénaiban állítjuk össze az ételt, mert úgy látszódnak szépen a különböző rétegek. Ha felvágjuk, olyan, mint egy torta, amelybe puding helyett majonézt tettünk.
Hal a bundában
Hozzávalók 6 adaghoz
- 50 dekagramm krumpli
- 50 dekagramm cékla
- 2 fej lilahagyma
- 2 doboz olajos hering
- 5 darab tojás
- 6 evőkanál majonéz
- 2 evőkanál tejföl (min. 20 %-os)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 kávéskanál porcukor
- 2 dekagramm vaj
Elkészítés:
A majonézt keverjük össze a tejföllel. Sózzuk, borsozzuk és egy kevés porcukorral ízesítsük. A hering levéből annyit keverjünk hozzá, hogy közepesen sűrű mártást kapjunk.
Vajazzuk ki a jénait, majd kezdjük el a rétegezést. Az első réteg a reszelt tojás legyen, amit cékla, burgonya, hagyma, majd a hal követ - minden sort locsoljunk meg a majonézes öntettel. A tetejére nálam cékla került, de bármelyik réteggel befejezhetjük.
Takarjuk le, és pihentessük pár órát hűtőszekrényben. Legjobb, ha egy napot hagyjuk, akkor szuperül összeérnek az ízek.
Fotó: Getty Images