Házi panettone rengeteg aszalt gyümölccsel – Süsd meg az ünnepre az olasz klasszikust
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Minden országnak van jellegzetes karácsonyi édessége, az olaszoknak ez a panettone, vagyis a karácsonyi kalács.
Ahogy nálunk nincs karácsony bejgli nélkül, Olaszországban nem ünnepelnek panettone nélkül. Ez egyfajta kalács vagy gyümölcskenyér, hiszen tele van kandírozott és aszalt gyümölcsökkel. Ugyan speciális formában sül, de ha neked nincs ilyen, akkor se csüggedj, mert klasszikus tortaformában is megsütheted, csak a sütőpapírnak kell magasabban lennie.
Viszonylag időigényes recept, de a végeredmény biztosan kárpótol. Olyannyira, hogy bár sok helyen kapni készen, mégis érdemes rászánni az időt és meglepni vele a családot.
Ha esetleg elbizonytalanodtál, itt találsz válogatást, hogy még milyen sütiket süthetsz meg karácsonyra. Ha pedig olasz desszertet keresel, akkor jóval kevesebb munkával, ráadásul sütés nélkül készítheted el a csokiszalámit.
Házi panettone
Hozzávalók 8 adaghoz
Kalács:
- 300 gramm liszt
- 100 milliliter tej
- 20 gramm élesztő
- 60 gramm cukor
- 60 gramm vaj
- 1 darab tojás
- 2 darab tojássárgája
- 1 darab vanília (rúd)
- 50 milliliter rum
- 75 gramm kandírozott narancs
- 30 gramm kandírozott citrom
- 30 gramm mazsola
- 0.5 kávéskanál szegfűszeg (őrölt)
- 0.5 kávéskanál fahéj
- 1 darab narancshéj (kezeletlen)
- 1 darab citromhéj (kezeletlen)
Máz:
- 1 darab tojásfehérje
- 3 evőkanál porcukor
Elkészítés:
Ahogy a kelt tésztáknál, itt is legyen minden alapanyag szobahőmérsékletű.
Egy tálba tegyünk egy kanállal a lisztből, adjuk hozzá a tej felét, majd egy teáskanállal a cukorból. Morzsoljuk bele az élesztőt. Takarjuk le, futtassuk fel.
Egy nagy tálba tegyük bele a maradék lisztet, a cukrot, a puha vajat, egy tojást, a tojások sárgáját, a vaníliarúd kikapart magjait, a maradék tejet, a felfutott élesztős tejet, a rumot, a szegfűszeget és a fahéjat, kezdjük el dagasztani. Addig dagasszuk, amíg fényes felületű, rugalmas tésztát nem kapunk. Ekkor tegyük meleg helyre a tálat, kelesszük a tésztát egy órán át.
Adjuk hozzá a kandírozott gyümölcsöket, a mazsolát, a citrom- és a narancshéjat, óvatosan gyúrjuk a tésztába.
Vegyünk elő egy 18 centiméteres sütőformát, kenjük ki olvasztott vajjal, majd magasítsuk meg úgy, hogy duplán hajtott sütőpapírt teszünk bele. A sütőpapírt is kenjük meg vajjal. Öntsük a közepére a tésztát, igazítsuk simára a tetejét. Takarjuk le, kelesszük további másfél órát.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, légkeverésre. Egy sütőpapírt nedvesítsünk be. Süssük a tésztát 15 percig, ezután takarjuk le a nedves sütőpapírral. Ekkor már csak 160 fokos sütőbe tegyük vissza a süteményt, így süssük 40 percig.
A tojásfehérjét keverjük el a porcukorral, majd a sütemény tetejét kenjük meg vele, tegyük vissza még 5 percre a sütőbe.
Fotó: Getty Images