Húsvéti linzer selymes citromkrémmel töltve: tojás alakú a jópofa süti
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az omlós vajas tésztán terül el a lágy citromkrém, nem csak finom, nagyon mutatós is lesz a húsvéti linzer.
Nem csak karácsonykor süthetsz linzert, a húsvéti asztalon is megállja a helyét, ha ovális kiszúróval szaggatod, és lekvár helyett selymes citromkrémmel töltöd meg. Nagyon mutatós lesz, biztosan megakad rajta az ember szeme, kicsik és nagyok egyaránt szeretni fogják.
Az alapja nem tipikus linzertészta, egy kevés citromlé és vanília is ízesíti, de a rengeteg vaj ebből a változatból sem hiányzik, attól lesz omlós. Citromkrémre is mutatunk egy bevált receptet, de ha van sajátod, azt is használhatod nyugodtan, sőt, ha kevés az időd, készen is megveheted. Ha nem ragaszkodsz a citrusos ízhez, lekvárral vagy dzsemmel is megtöltheted a tésztatojásokat.
Húsvéti linzer
Hozzávalók 25 darabhoz
- 220 gramm vaj
- 200 gramm cukor
- 2 darab tojás
- 2 tk vaníliakivonat
- 1.5 tk citromlé
- 450 gramm liszt
- 1 nagy csipet só
- 0.5 tk sütőpor
- 1.25 dl citromkrém (recept a leírásban)
- porcukor (a szóráshoz)
Elkészítés:
Készítsük el a tésztát: a puha vajat keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá a tojást, a citromlevet és a vaníliakivonatot, keverjük egyneművé. Szitáljuk bele a lisztet, a sütőport és a sót. Forgassuk egybe az alapanyagokat, de ne keverjük túl a tésztát. Gyúrjuk gombóccá, szedjük kétfelé, csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe 30 percre.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Az egyik fél tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 4-5 mm vékonyra. Vágjuk ki ovális kiszúróval. Tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd kb. 8 percig süssük, csak enyhén kapjon színt. A maradék tésztát gyúrjuk egybe, tegyük vissza a hűtőbe.
A másik fél tésztával is járjunk el így, de miután kiszúrtuk ovális kiszúróval, a közepére készítsünk egy lukat gyűszű vagy pici kör alakú kiszúró segítségével. Toljuk ezt is a sütőbe 8 percre. A maradékot gyúrjuk egybe, tegyük vissza a hűtőbe.
Járjunk el így a maradék tésztával is. Hagyjuk a linzert teljesen kihűlni.
Közben készítsük el a citromkrémet ez alapján a recept alapján.
Készítsük magunk elé a teli formákat, majd tegyünk mindegyik közepére egy kiskanál citromkrémet. Helyezzük a tetejükre a lukas formákat, picit nyomjuk rá. Ha szeretnénk, porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images