így készül a tökéletes juhtúrós sztrapacska egyszerűen
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Sok ponton elrontható a klasszikus krumplis nokedli, de elmondjuk, hogyan kerüld el a buktatókat.
A sztrapacska voltaképpen csak egy nokedli a sok közül, mégis sok szenvedésre adhat okot. Könnyedén változhat óriási, visszataszító szürke szörnnyé, amely álmunkban is hosszan kísért minket, vagy a közösségi média ronda kajákat gyűjtő csoportjának díszévé válhat, miközben rengeteg különböző módon tépázza meg elkészítője idegeit.
Mire kell figyelni?
Mindez azonban felesleges időpazarlás, ha a következő néhány szabályt ismerjük:
- A krumplit minél gyorsabban és minél finomabbra kell reszelni. Ha kézzel állnánk neki, akkor a legkisebb lyukat kell választanunk, ha pedig gépünk van, akkor a legfinomabbra, legapróbbra reszelő funkciót.
- Gyorsnak kell lenni, mert a lereszelt krumpli idővel megszürkülhet. Idővel. Ez azt jelenti, hogy valóban hosszú időt kell állnia a jelentősebb színelváltozáshoz.
- Kézzel krumplit reszelni valóban kínszenvedés, éppen ezért érdemes nagyon igyekezni, segítséget kérni vagy aprítógépet igénybe venni.
- A krumpli reszelés után levet ereszt, ilyen a természete, de ez nem baj. A cél ugyanis egy nyálkás, nyúlós, ragacsos, úgynevezett nokedlitészta-állag. Ez pont annyi folyadékkal lesz elérhető, amennyit a krumpli kidob magából. Így viszont a megszokott nokedlivel ellentétben nincs szüksége extra vízre a tésztának.
- Gyors ütemben kell dolgozni, nehogy túl sok levet eresszen a krumpli, tehát a víz a főzéshez már akkor forrjon, mikor a tésztát keverjük, hogy amikor elkészült, azonnal nekiállhassunk a szaggatásnak.
Juhtúrós sztrapacska
Hozzávalók 6 személyre
A sztrapacskához:
- 1 kilogramm krumpli
- 2 darab tojás
- 2 evőkanál zsír
- 400 gramm liszt
- 0.5 teáskanál só
A tetejére:
- 150 gramm juhtúró
- 200 gramm tejföl
- 100 gramm szalonna
Elkészítés:
Felteszünk egy nagy lábos vizet forrni.
A sütőt előmelegítjük 180 fokosra. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és lassan kieresztjük a zsírját, majd ropogósra pirítjuk.
A krumplit meghámozzuk, majd kis lyukú reszelőn vagy késes aprítóban lereszeljük. A cél, hogy teljesen sima, pépes legyen a nyers krumpli. Hozzáadjuk a zsírt, a tojásokat és 400 gramm lisztet. Nem szilárd, de nem is egészen folyékony állagú tésztát kapunk.
A tésztát nokedliszaggató segítségével sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk, közben időnként megkeverjük. Körülbelül tíz percig főzzük, közben időnként megkóstoljuk, hogy megfőtt-e már benne a krumpli.
Ha kész, leszűrjük, leöblítjuk és tűzálló tálba tesszük. Meglocsoljuk a túró-tejföl keverékkel, rászórjuk a szalonnát és tíz percre a sütőbe toljuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors