Így lesz tökéletes a karácsonyi húsleves - Aranyló a színe és tele van színhússal
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Mindenki imádni fogja a minden jóval telepakolt húslevest, amelyből természetesen a csigatészta sem hiányozhat.
A jó húslevesből nem hiányozhat a csontos, bőrös húsrész, sokkal több ízanyag van benne, mint a filében, viszont kevesebb hús van rajta. Azért, hogy tökéletes legyen az egyensúly, az alábbi levesbe fele-fele arányban került a csirkeaprólék és a mellfilé, így aranyló lesz a leve, viszont a legkisebbek is örömmel kanalazzák majd a kockákra vágott színhúst.
A hús mellé sok-sok répa, karalábé, petrezselyem és zöldborsó kerül, utóbbi kettőtől lesz igazán friss az összhatás, még akkor is, ha télen mirelit borsóból készül. Azért, hogy picit különlegesebb legyen, egy kis reszelt gyömbér is gazdagítja, nem kell tőle megijedni, csak leheletnyit fog érződni az ízén.
Mivel szinte már ragulevesről van szó, nem hiányozhat belőle a csigatészta sem, ezt a levesbe is bele lehet főzni, de érdemes külön lábasban elkészíteni és tálalásnál adni hozzá, különben - ha nem fogy el rögtön - másnapra magába szívja a levet.
Karácsonyi húsleves
Hozzávalók 8 személyre
- 400 gramm csirkemellfilé
- 700 gramm csirkeaprólék (nyak, szárny, farhát, láb)
- 3 nagyobb darab répa
- 3 darab fehérrépa
- 1 darab karalábé
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab paprika
- ízlés szerint só
- 12 darab szemes bors
- 1 teáskanál gyömbér (friss, reszelt)
- 200 gramm zöldborsó (mirelit)
- 1 csokor petrezselyem
- 20 dekagramm csigatészta
Elkészítés:
A csirkemellfilét tisztítsuk meg, vágjuk 2-3 centiméteres kockákra. A csirkeaprólékkal együtt tegyük egy lábasba, öntsük fel 2,5 liter vízzel, majd fedő alatt hagyjuk főni. Ha forr, vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve főzzük kb. 20-25 percig. A víz tetején keletkező habot szedjük le róla.
Amíg fő a hús, készítsük elő a zöldségeket: a répát, fehérrépát és karalábét pucoljuk meg, előbbi kettőt vágjuk karikákra, utóbbit kisebb kockákra. Ha nagyon nagyok a répakarikák, el is felezhetjük őket. A vöröshagymát és a fokhagymát hámozzuk meg, a fokhagymát picit törjük meg. A paprikának csak a csumájára lesz szükség, nagyon jó ízt ad a levesnek.
Adjunk minden zöldséget - a borsón kívül - a leveshez a sóval, borssal és a reszelt gyömbérrel együtt. Fedő alatt, gyöngyözve főzzük tovább 1 óráig a levest.
Ha letelt az 1 óra, adjuk hozzá a zöldborsót és a petrezselymet is, még 10 percig főzzük így is. Szükség esetén sózzuk, borsozzuk.
Amíg fő a leves, főzzük ki a csigatésztát lobogó, sós vízben.
A kész levest tálalásnál átszűrhetjük szitán, ha zavarosnak tűnik. A csigatésztával együtt, forrón tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors